MMF od Amerike traži pomoć za Europu

Čini se da će ekonomski posrnula Europa još jednom morati potražiti spas. od kolega ‘preko bare’. Tako barem misli izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde koja je u utorak, 3. travnja 2012. godine, pozvala Sjedinjene Američke Države na povećanje svoje potpore MMF-u, i to upravo s ciljem pomaganja Europi.   

 Tom prigodom Lagarde se zapitala: ‘Amerikanci bi se mogli zapitati: zašto bi nas brinulo ono što se događa u ostatku svijeta, zar mi nemamo svoje probleme?’ te na pitanje odmah i odgovorila: ‘U današnjem svijetu ne možemo si priuštiti luksuz boravka u našim mentalnim dvorištima. Ako europsko gospodarstvo posrne… američki oporavak i američka radna mjesta bit će ugroženi.’ Američki dužnosnici, uključujući i ministra financija Timothyja Geithnera, deklarativno su poduprli napore MMF-a da ojača svoje resurse u borbi s financijskom krizom koja nagriza svijet još od 2009. godine, no za sada nisu to potvrdili povećanim uplatama.

Sjedinjene Američke Države, naime, još nisu ratificirale reforme Međunarodnog monetarnog fonda iz 2010. godine, prema kojima bi trebale uplatiti 63 milijarde američkih dolara više u blagajnu Fonda. 

U ovom trenutku još uvijek ostaje otvoreno pitanje hoće li se Washington u konačnici odazvati pozivu Christine Lagarde. Izvještajna novinska agencija AFP procjenjuje da bi u godini kada se u Sjedinjenim Američkim Državama održavaju predsjednički izbori, a sama zemlja je još uvijek duboko zadužena, povećanje sredstava za Međunarodni monetarni fond ili slanje desetaka milijuna dolara u inozemstvo kako bi se pomoglo posrnuloj Europi bilo ravno političkom samoubojstvu

hina/fizzit

Odgovori

Skip to content