Iran zaštitio svoja nuklearna postrojenja “pametnim betonom”

Ni najsnažnije američke bombe ne mogu ga probiti…

Press TV prenosi detalje istraživanja kompanije “Aggravate Industries” u kojem se navodi kako je Iran upotrijebio tzv. “pametni beton” u zaštiti svojih nuklearnih postrojenja, posebnu smjesu koju ne mogu probiti ni najsnažnije američke bombe za razbijanje bunkera.

U izvještaju stoji kako su iranski znanstvenici, prvotno zbog opasnosti koju predstavljaju česti potresi, razvili posebnu smjesu “ultra izdržljivog betona” (UHPC – “ultra-high performance concrete“) koja je danas iskorištena i u zaštiti najvažnijih nuklearnih postrojenja u Iranu.

Istraživanje navodi kako je novi iranski beton, proizvod originalne formule, danas jedan od najvećih problema za Washington po pitanju potencijalnog napada na iranska nuklearna postrojenja.

“Za razliku od konvencionalnog betona, ovaj posebni iranski beton je pomiješan s kvarcnim prahom i specijalnim vlaknima – u konačnici se dobiva izuzetno izdržljiva smjesa koja može podnijeti jako visoki pritisak”, stoji u izvještaju.
Zbog svojih svojstava, “pametni beton” se koristi diljem Irana pri izgradnji važnih projekata kao što su mostovi, brane i tuneli.Najsnažnija američka bomba za razbijanje bunkera - MOP (Massive Ordnance Penetrator), možda nije dovoljno jaka da razbije iranski

Izvještaj također navodi i izjave američkog ministra obrane, Leona Panette, koji je rekao kako američke anti-bunker bombe možda nisu dovoljno snažne da probiju UHPC beton na vojnim postrojenjima.

U razgovoru za The Wall Street Journal 26.1.2012, Panetta je rekao kako se upravo radi na izgradnji snažnijih bombi koje bi trebale biti dovoljno jake da penetriraju i u najdublje bunkere.

Panetta se pritom referira na najnoviju i najsnažniju bombu proizvedenu od strane SAD-a, MOP (Massive Ordnance Penetrator) – no, nakon inicijalnih testiranja zaključeno je kako ni MOP ne bi uspio probiti najčvršće iranske bunkere, prenosi Press TV.

advance/benedikt

Odgovori

Skip to content