Tisuće US marinaca u Perzijskom zaljevu

Da li zbog uporabe amfibijskih brodova za iskrcavanje – postoji i mogućnost kopnene invazije protiv Irana?

Prema najnovijim izvještajima SAD šalje nekoliko tisuća marinaca u Perzijski zaljev, skupine koje su veterani ratovanja u Iraku i Afganistanu, prenosi RT. Skupina stiže na brodovima USS Iwo Jima, USS New York i na USS Gunston Hall (na slici gore) – amfibijskom brodu za kopnena iskrcavanja.

Skupina koja je “sposobna za razne misije”, napustila je luku u utorak i kreće se prema Perzijskom zaljevu, potvrđeno je iz američke mornarice. Službeno je riječ o 2,000 marinaca.

Ranije ovog mjeseca američke snage su u Perzijski zaljev poslale i 4 posebna plovila za detektiranje mina. Dva nosača zrakoplova, USS Carl Vinson i USS Abraham Lincoln, već patroliraju vodama oko Irana, dok bi treći, USS Enterprise, trebao stići idućeg mjeseca.

Unatoč činjenici da američki dužnosnici, uključujući i predsjednika Obamu, navode kako još postoji prostor za diplomaciju, također navode kako su “sve opcije na stolu” po pitanju prisiljavanja Irana da odustane od nuklearnog programa.

U isto vrijeme, Izrael – glavni saveznik SAD-a u regiji – smatra kako je iranski nuklearni program opasnost po “egzistenciju”. Prošlog tjedna, izraelski ministra obrane Ehud Barak rekao je kako Iran ima još svega 3 mjeseca da odustane od nuklearnog programa nakon čega će uslijediti vojni napad.

Iran je najavio kako je spreman nastaviti razgovore o nuklearnom programu i idući “sastanak šestorice” zakazan je za sredinu travnja.

RT/advance/benedikt

Odgovori

Skip to content