Francis Fukuyama: Amerikanci misle da se oružjem moraju braniti od Obame

Svjetski, posebno američki mediji, ovih dana raspravljaju o tome je li moć Sjedinjenih država na zalasku. Rasprave na američkoj političkoj sceni su žestoke i često prljave, što je posljedica činjenice da je poljuljano povjerenje Amerikanaca u njih same i u sustav. Zemlja je prezadužena, deficit je neodrživ Stručnjaci predviđaju da će burze izgubiti povjerenje u sposobnost otplate dugova, što će dovesti do dramatičnog rasta kamatnih stopa. To bi pak smanjilo sredstva za vanjsku politiku i obranu.

Prijetnja više ne dolazi izvana, od neprijatelja poput Rusije, Kine ili Al Qaede.

Francis Fukuyama, jedan od najpoznatijih američkih filozofa, kaže da su najveći problem neke uvriježene nacionalne navike:

Amerikanci vole oružje, ne zato što vole ići u lov, nego zato što vjeruju da tako mogu pružiti otpor tiranskoj vlasti, kao što su se njihovi preci u osamnaestom stoljeću suprotstavili britanskom kralju Georgeu. Imate luđake koji se naoružavaju zato što vjeruju da je Obama ljevičarski socijalist od koga će se morati braniti. Naš trenutačni problem je to što je političko nepovjerenje u zemlji tako veliko da je širi politički konsenzus nemoguć. Ekonomski i fiskalni problemi se mogu riješiti, ali politički sustav nije dorastao situaciji.

Profesor ekonomije na Harvardu, Jeffrey Sachs uvjeren je da američki problem nije stranačko suglasje:

Obje stranke su za male poreze, idu na ruku bogatima i nisu sklone reformskim potezima, tako da trenutačno u zemlji imamo dvije stranke desnog centra. Dok javnost podupire ukidanje poreznih olakšica za bogate, najutjecajniji demokratski političari su protiv toga, jer – tko će im plaćati izbornu kampanju 2012. godine. Američkom politikom više nego ikada upravlja novac.

Međutim, mnogima ovakve ocjene još uvijek zvuče previše pesimističnima. Tako do donedavna šefica odjela za planiranje State Departmenta misli kako treba računati na potisnutu energiju nacije:

Najbolji studenti s prestižnih svjetskih sveučilišta dolaze k nama kako bismo ih naučili da će najviše ocjene zaslužiti tako da usprotive profesoru, a ne tako da ponavljaju njegove riječi. Takav stav potreban je da bi se nešto u društvu mijenjalo. Kulturni obrazac koje nalaže da se stavovi vlasti uvijek dovode u pitanje dobro je došao u svijetu u kome su znanje, ideje i inovacije glavna moneta. Amerika tu sposobnost nije izgubila, ali joj je potrebna suštinska obnova.

Izvor: BBC/komentar.hr

Odgovori

Skip to content