Ekskluzivno: Sukob Lagumdžija-Komšić dogovoren zbog potrebe preslagivanja na političkoj sceni

“Ostavka člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i njegov navodni sukob sa Zlatkom Lagumdžijom fingirani je politički obračun projeciran s ciljem najnovijih preslagivanja na političkoj sceni u BiH”, kazao je danas u neformalnom razgovoru jedan visokopozicionirani dužnosnik blizak diplomatskim krugovima akreditiranim u glavnom gradu BiH.

Temeljni cilj ovog sukoba je jačanje probosanske građanske opcije među bosanskim Hrvatima i njihovo dovođenje u antagonitam s hercegovačkim Hrvatima, tvrdi naš izvor, prema kojemu je za Željka Komšića već osigurano čelno mjesto u projektu koji je prije nekoliko dana najavio fra Luka Markešić, jedan od čelnika sarajevskog HNV-a, bliskog Lagumdžijinom SDP-u.

>>Željko Komšić podnio ostavku

Plan je jednostavan, tvrdi naš izvor. U SDP-u BiH su naime jako nezadovoljni suradnjom s NS Radom za boljitak, koja je u početku trebala igrati ulogu hrvatske istoznačnice za SDP. Međutim, sve se svelo na očuvanje privatnih interesa jednog obiteljskog klana koji u biti i vodi stranku. Zlatku Lagumdžiji i njegovim međunarodnim mentorima ne ide u prilog niti stalno predbaivanje da su bošnjačka stranka koja Hrvatima nameće svoja rješenja. Stoga su, sudeći prema tvrdnjama našeg izvora, odlučili poduprijeti stvaranje anacionalne hrvatske stranke, koju će dodatno ojačati vlastitim kadrovima.

>>Fra Luka Markešić i HNV osnivaju stranku i tvrde: Hrvatski integralizam u BiH nije u interesu Hrvata

>>Uloga Lige humanista i fra Marka Oršolića u razbijanju hrvatskog nacionalnog bića u BiH

“Željko Komšić i skupina sarajevskih intelektualaca okupljenih oko HNV-a i profesorskog zbora sarajevske Franjevačke bogoslovije u narednom će razdoblju pokušati napraviti kakvu-takvu infastrukturu. Kad dođu izbori Lagumdžiji neće biti problem odvojiti koju stotinu tisuća glasova i pripomoći Komšić-Markešićevoj stranci iz prostog razloga što će i jedna i druga djelovati na istom području”, tvrdi naš izvor, pojašnjavajući kako bi to trebao biti završni pokušaj ograničavanja utjecaja dva HDZ-a, odnosno Tuđmanizma, na prostor zapadne Hercegovine.

M. Jurković/hrsvijet

Odgovori

Skip to content