‘HDS ZAMP djeluje mimo zakona Republike Hrvatske i HAKOM-a’

HIJERAHIJSKI PROPUST   Kabelski distributeri Hrvatske tvrde da je Državni zavod za intelektualno vlasništvo dao isključivo rješenje po kojem se ‘omogućava neregistriranoj udruzi da vrši nasilno oduzimanje milijunskih iznosa građanima Hrvatske’. Stoga traže povrat uplaćenog novca i upozoravaju da će navedeni Zavod morati odgovarati jer nije zatražio sve potrebne dokumente oko registracije udruge HDS ZAMP.

Kabelski distributeri Hrvatske podnijeli su prijavu protiv HDS ZAMP-a u kojoj traže da se svima koji su dobili ugovore s potpisom navedene udruge hitno vrati uplaćeni novac.

– HDS ZAMP djeluje mimo zakona Republike Hrvatske i HAKOM-a. To je hijerarhijski propust, rekao je za Danas.net Leo Pavela, glasnogovornik Kabelskih distributera.

On se poziva na rješenje koje su u svibnju prošle godine donijeli Ministarstvo uprave i Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba kojim je potvrđeno da HDS ZAMP – zaštita autorskih muzičkih prava sa sjedištem u Zagrebu, Heinzlova 62 a, nije – niti je bila upisana u registar udruge RH.

Stoga Kabelski distributeri Hrvatske tvrde da je Državni zavod za intelektualno vlasništvo dao isključivo rješenje po kojem se ‘omogućava neregistriranoj udruzi da vrši nasilno oduzimanje milijunskih iznosa građanima Hrvatske te većini pravnih subjekata u Hrvatskoj, što je apsolutno nezakonito’. Upozoravaju da će navedeni Zavod morati odgovarati jer nije zatražio sve potrebne dokumente oko registracije navedene udruge.

Zbog navedenog traže da se svima koji su dobili ugovore s potpisom navedene udruge hitno vrate novci koji su im uplaćivani.

– Prvi primjer u kojem HDS kao udruga ne poštuje zakon je njihov odnos prema državnoj agenciji HAKOM, koja je jasno rekla da se kabelski distributeri ne bave radiodifuzijom te upravo zbog toga nemaju pravo na poticajna sredstva koja daje Vijeće za elektroničke medije, te upravo zato kabelski distributeri niti ne pripadaju pod tu agenciju, kaže Pavela.

O navedenoj tužbi predstavnici kabelskih operatera će govoriti na konferenciji za novinare koja je najavljena za srijedu u Zagrebu. Na konferenciji će pokazati rješenja koja potvrđuju da HDS ZAMP nije upisan u registar udruga RH te će predstaviti novi prijedlog zakona prema kojem bi ZAMP bio pod Ministarstvom kulture ili novom agencijom za zaštitu intelektualnog vlasništva.

Na napise da ZAMP nije registriran kao udruga očitovao se u emisiji Nedjeljom u dva i predsjednik Ivo Josipović.

– Naravno da ne postoji kao udruga kada je stručna služba Hrvatskog društva skladatelja.

Na pitanje zašto ZAMP onda ne obavlja poslove koje obavlja Emporion, Josipović je odgovorio da su poslovi podijeljeni i da su ‘neki poslovi za koje društvo nije imalo snage’ prebačeni na Emporion.

Autor: Dr. K./dnevno.hr

Odgovori

Skip to content