Kurir – Berisha: Neozbiljne priče o ujedinjenju Kosova i Albanije

 Srbijanski portal kurir.rs piše kako Albanija podržava dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova

Albanski premijer Sali Berisha izjavio je da podržava dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova postignut u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da ne smatra ozbiljnim zastupnike s Kosova koji teže ujedinjenju Kosova i Albanije.
On je u razgovoru s austrijskim novinarima u Tirani, kako prenosi APA, rekao da Albanija podržava dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova.

Dogovorom, kako je dodao, nastaje nova klima u regiji i europska perspektiva Srbije i Kosova ostaju očuvane. Ograničenja kroz fusnotu, prema njegovom mišljenju, za Kosovo nisu suštinska.

Beriša je dalje istakao da ne smatra ozbiljnim izaslanike sa Kosova koji teže ujedinjenju Kosova i Albanije. “Oni nisu relevantni”, ocijenio je Berisha, dodajući da je pristupanje EU najvažniji i najveći projekt njegove zemlje. Ujedinjenje sa Kosovom, prema njegovim riječima, stara je ideja, uz koju je odrastao i kojoj je posvetio svoj život.

“Međutim, kasnije sam spoznao da na Kosovu postoje i druge okolnosti i zbog toga sam u potpunosti podržao neovisnost Kosova”, objasnio je Beriša. (Kurir/Benedikt)

Odgovori

Skip to content