Andris Berzins ili kako se ponaša pravi predsjednik

Uoči održavanja prvog referenduma koji su u Hrvatskoj u potpunosti inicirali i organizirali građani i koji je dobio oko 750.000 potpisa podrške građana na ulicama i trgovima svih hrvatskih gradova i sela predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović bez imalo promišljanja svrstao se uz manjinske skupine i pozvao građane da glasuju PROTIV braka kao zajednice žene i muškarca. Time je predsjednik Josipović poručio hrvatskim građanima da ne dijeli njihove stavove i vrijednosti i da nipošto nije predsjednik svih građana kako se voli predstavljati. Kako se za razliku od njega uoči održavanja Europridea u Rigi ponaša latvijski predsjednik Andris Berzins koji još uvijek nije uputio pozive dobrodošlice organizatorima i sudionicima eventa pročitajte u nastavku.

Uoči održavanja prvog referenduma koji su u Hrvatskoj u potpunosti inicirali i organizirali građani i koji je dobio oko 750.000 potpisa podrške građana na ulicama i trgovima svih hrvatskih gradova i sela predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović bez imalo promišljanja svrstao se uz manjinske skupine i pozvao građane da glasuju PROTIV braka kao zajednice žene i muškarca. Time je predsjednik Josipović poručio hrvatskim građanima da ne dijeli njihove stavove i vrijednosti i da nipošto nije predsjednik svih građana kako se voli predstavljati. Uz to, mjesec dana prije samog referenduma, predsjednik Ivo Josipović osobno je otvorio i time nastojao uveličati održavanje godišnje konferencije najmoćnije LGBT krovne udruge ILGA Europe u Zagrebu.

ILGA pod svojim krovom ima veliki broj podružnica koje su upletene u skandale ili imaju pedofilske veze ili korijene. Svejedno se radi o organizaciji koju Europska komisija financira putem bespovratnih potpora u iznosima od preko milijun eura godišnje. Taj novac se također troši na jedan od bitnih ciljeva programa ILGA-e Europe: ukidanje ustavnih zaštita tradicionalnog braka u zemljama Europe u kojima takve zaštite postoje, a većinom se radi o istočnoeuropskim zemljama. „Naš“ predsjednik Ivo Josipović i dalje pokazuje proaktivnu ulogu u promicanju ciljeva homoseksualnih organizacija pokazujući da su njemu kao pravniku i sveučilišnom profesoru ustavne odredbe i vrednote samo mrtvo slovo na papiru koje će svojim političkim utjecajem učiniti ništavnima . Umjesto da je neustavni Zakon o životnom partnerstvu u skladu sa svojim predsjedničkim ovlastima poslao na ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu, Ivo Josipović se ovih dana pohvalio u razgovoru za Crol.hr kako je njegov ured intervenirao pri institucijama kako bi se omogućilo sklapanje prvog životnog partnerstva u Hrvatskoj – homoseksualnog para iz Beograda i Zagreba. Naime, partneru iz Beograda je isticala turistička viza i predsjednik Josipović ubrzao je postupak „vjenčanja“ kod matičara u Zagrebu. U istom razgovoru za Crol.hr Josipović je istaknuo kako je Zakon o životnom partnerstvu samo „prvi korak“.

Da postoji i drugi način na koji se predsjednici država mogu odnositi prema diktatima homoseksualnih udruga umjesto da ih servilno ispunjavaju i sponzoriraju njihove konferencije uvjerio je svjetsku javnost nedavno latvijski predsjednik Andris Berzins. Njegov je intervju konzervativnom listu „Neatkarīgā” koji je dao povodom održavanja Europridea u Rigi 2015. izazvao proteste homoseksualnih udruga s jedne strane i pohvale konzervativnih udruga s druge strane.

Europride se održava jednom godišnje, a svaki puta je domaćin drugi europski grad u kojem se puna dva tjedna održavaju LGBT događanja. Prvi puta se takva manifestacija održala 1992. u Londonu, a 1994. u Amsterdamu nakon čega su organizatori domaćinu ostavili dug od 450.000 eura. Poznat je Europride u Rimu 2011. na kojem je bilo oko milijun posjetitelja, a na zadnjoj večeri je nastupila Lady Gaga. Europride često koincidira s političkim ciljevima homoseksualnih organizacija u određenoj zemlji. Tako je po prvi puta održan u jednoj bivšoj komunističkoj zemlji, u Varšavi 2010., kada su tamošnje LGBT udruge tražile ozakonjenje istospolnog partnerstva. Do takvog ozakonjenja nikada nije došlo jer je Poljska i formalno i sadržajno katolička zemlja.

2013. Europride je organiziran u Marseilleu kako bi koincidirao s nasilnim uvođenjem gay „braka“ u Francuskoj unatoč milijunskim prosvjedima francuskih građana na ulicama Pariza i drugih gradova, tijekom čega je došlo do ozbiljnih kršenja ljudskih prava od strane vlasti i policije. Izvješće od 52 stranice na kojima se dokumentira sustavna policijska represija nad građanima prezentirano je 2013. pred Vijećem Europe.

Latvija je dobila domaćinstvo organizacije Europridea 2015. zahvaljujući zalaganju svoje homoseksualne organizacije Mozaika 2012. Najviše zbog toga što je bilo potrebno slomiti otpor lokalnih političara koji su zabranjivali održavanje homoseksualnih povorki ponosa u Rigi. Istovremeno je Riga bila važna za homoseksualni pokret jer bi se tako velika LGBT manifestacija održavala u neposrednoj blizini Rusije i time bi se pojačao utjecaj homoseksualnog lobija u regiji. Održavanje Europridea poklopilo se i s predsjedanjem Latvije Europskom unijom 2015. No, latvijski političari, ako je suditi prema stavu predsjednika države, još uvijek nisu pacificirani. Predsjednik Berzins u intervjuu za časopis „Neatkarīgā” izjavio je kako se homoseksualnost ne smije „nametati ni promicati“ nazvavši takav put – koji „naš“ predsjednik smatra „pravim putem“ – „putem prema nigdje“. Prenosimo dijelove intervjua zbog kojih je Mozaika pozvala svoje članstvo i simpatizere da pišu protestna pisma predsjedniku.

„Pitanje: Ponekad se čini da će glavni događaj nastupajućeg predsjedavanja Europskom unijom biti održavanje gay pridea u Rigi. Do sada nitko od latvijskih dužnosnika nije izjavio da je pozvao ljude iz organizacije pridea u glavni grad Latvije.

Berzins: Ja ih sigurno nisam pozvao.

Pitanje: Da, to već znamo. Ali što s onima koji vjeruju kako je održavanje takvog događaja nepotrebno i čak štetno? Zašto bi se oni koji ne podržavaju takvo isticanje i nametanje homoseksualnog životnog stila u javnosti trebali osjećati krivima i slušati prezir i omalovažavanja suprotne strane?

Berzins: U prošlosti sam podcijenio snagu i utjecaj homoseksualnog lobija.

Pitanje: I što nam je činiti? Pokazati toleranciju ili indiferentnost? Odputovati na selo da ne moramo gledati te gluposti ili pokazati negodovanje?

Berzins: Ne, pokazivanjem negodovanja samo ćemo ih podržati. Oni će tada reći: vidite kako nas napadaju! Dođite i zaštitite nas! Svaka osoba bira svoj životni put i snosi odgovornost za svoje životne izbore. Međutim, njihov izbor ne smije se nametati ostatku društva niti na bilo koji način promicati ili oglašavati. Taj put ne vodi nigdje.“
Izvor: Gaystar News/Mozaika/zdravstveniodgoj.com

Odgovori

Skip to content