Tko je Kolinda Grabar Kitarović, prva hrvatska predsjednica?

  • Written by:
  • 1 Reply

Tko je nova hrvatska predsjednica? Pročitajte biografiju Kolinde Grabar Kitarović!

Biografske crte govore sve o Kolindi Grabar Kitarović, od školovanja do pobjede na predsjedničkim izborima.

Kolinda Grabar Kitarović hrvatska je političarka i diplomatkinja, bivša ministrica vanjskih poslova i europskih integracija od 2005. do početka 2008. godine koja je od 2008. do 2011. godine bila na dužnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama. Od srpnja 2011. pomoćnica je glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju.

Rođenje: Rijeka, 29. travnja 1968.

Njezina obitelj živjela je u mjestu Lubarska na Grobniku u zaleđu Rijeke. Njezin otac Branko imao je mesnicu. Ima pet godina mlađeg brata Branka koji je radio u očevu obrtu dok nije zatvoren. Svaki dan putovala je autobusom u Rijeku u školu. Odrastala je u muškom društvu. Ljubimac joj je bilo janje. U djetinjstvu je maštala postati stjuardesa ili prevoditeljica. Nakon trećeg razreda srednje škole, riječke gimnazije, otišla je na razmjenu u SAD.

Sama je sebi izvadila vizu, kupila zrakoplovnu kartu i riješila ostale formalnosti. Bila je godinu dana u jednoj obitelji u Los Alamosu u Novom Meksiku.

Udana je za Jakova Kitarovića; majka je dvoje djece.

Politička stranka: Hrvatska demokratska zajednica – učlanila se 1993. godine.

Obrazovanje

Maturirala je u SAD-u 1986. godine, a u Zagrebu je 1993. godine diplomirala engleski jezik i španjolski jezik na Filozofskom fakultetu. Završila je i Diplomatsku akademiju u Beču, a potom magistrirala iz područja međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, odnosno godine 2000. stekla je titulu magistra znanosti po završetku dvogodišnjeg poslijediplomskog studija iz međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti (teza o američko-sovjetskim odnosima u doba Reaganove administracije i završetku Hladnoga rata).

Dobila je Fulbrightovu stipendiju za prijedoktorski studij iz međunarodnih odnosa i međunarodne sigurnosne politike u skladu s čim se usavršavala na Sveučilištu George Washington u Washingtonu. Osim toga, dobila je stipendiju Lukšić za usavršavanje u području upravljanja u visokim strukturama vlasti na sveučilištu Harvard u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao gost istraživač bila je i na Sveučilištu Johns Hopkins u Washingtonu.

Politička karijera

Svoju profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, gdje je najprije bila stručni referent, a potom stručna savjetnica u Međunarodnom odjelu tog ministarstva. Godine 1993. zaposlila se u Ministarstvu vanjskih poslova, gdje je najprije radila kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra (tada je to bio kasniji hrvatski premijer Ivo Sanader). Godine 1995. postaje načelnicom Odjela za Sjevernu Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova.

Godine 1997. godine odlazi u Veleposlanstvo RH u Kanadi, prvo kako diplomatski savjetnik, a zatim kao ministar savjetnik. Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru. 23. prosinca 2003. godine imenovana je ministricom europskih integracija. 18. siječnja 2005. godine postaje voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Europskoj uniji (pregovarački tim). Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva europskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i europskih integracija. Na dužnosti ministrice ostala je do 12. siječnja 2008. Za vrijeme njezinog mandata Republika Hrvatska započela je pregovore za članstvo u EU.

Godine 2008. imenovana je za hrvatsku veleposlanicu u SAD-u nakon odlaska Nevena Jurice zbog skandala s novčanim dugovima koje je napravio. Na toj dužnosti ostala je do 2011. godine kada je postala pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rassmusena za javnu diplomaciju. S obitelji se tada preselila u Bruxelles.

U Sjevernoatlantskom savezu Kolinda Grabar Kitarović zadužena je za javnu diplomaciju, odnosno za, kako sama kaže, “komunikacijsku strategiju i približavanje NATO-a običnim ljudima”.

Prva je žena u povijesti NATO-a koja je obnašala dužnost pomoćnice glavnog tajnika, kao najviše rangirana žena u NATO-u. Članica je Trilateralne komisije, a aktivno govori engleski, španjolski i portugalski, dok se pasivno služi njemačkim, talijanskim i francuskim jezikom.

U izbornoj noći drugog kruga predsjedničkih izbora, 11. siječnja 2015. postaje prva žena predsjednica Republike Hrvatske, pobijedivši protukandidata Ivu Josipovića.

Izvor: dnevno.hr

1 comment

Odgovori

Skip to content