DR. IVO BANAC: Neka Matić pogleda u ogledalo, pa će vidjeti tko je kriv za Josipovićev poraz

  • Written by:
  • 1 Reply

Uvjeren sam da će Kolinda Grabar-Kitarović napraviti koliko god bude mogla. Pravi zaokret uslijedit će kada vlada ode. I neće to trebati dugo čekati, procjenjuje Banac

Politički analitičar dr. Ivo Banac osvrnuo se, jutro nakon izbora, na diskriminirajuću izjavu ministra branitelja Predraga Matića u odnosu na hrvatsku dijasporu te na obećanja iz pobjedničkog govora Kolinde Grabar-Kitarović.

”Izjavom da je neshvatljivo da glasači u Bosni i Hercegovini presuđuju izbore u Hrvatskoj Matić je ponovno pokazao da nije informiran, jer izbore nisu presudili glasači u dijaspori. Kao drugo, njihov kandidat izgubio je izbore prvenstveno zbog Matićeve loše politike te zbog loše politike Milanovićeve vlade. Neka pogleda sebe i ljude oko sebe pa će vidjeti tko je kriv za Josipovićev poraz. Nema nikakve dvojbe da je građanima bilo dosta te loše politike i to je sada prekinuto”, istaknuo je Banac.

Nitko nema pravo hrvatskim državljanima osporiti pravo glasa

Dodao je potom da nitko ne može i ne smije osporiti pravo hrvatskim državljanima u inozemstvu da izađu na izbore.

”Ako imate hrvatsko državljanstvo, onda to državljanstvo trebate očitovati, prije svega na izborima. Ovakve situacije, kao u Mostaru, gdje se desetak tisuća ljudi prisiljeno gurati oko jedne škole su nedopustive i taj problem treba riješiti. Ne može se glasovati samo u diplomatskim predstavništvima jer ih u Bosni i Hercegovini ima premalo. Svim hrvatskim državljanima u dijaspori moglo bi se, vjerojatno, omogućiti da glasaju elektronskom poštom pa bi se tako izbjegle gužve kakvim smo jučer svjedočili. Tako se to radi u drugim zemljama u svijetu. Sve je pitanje organizacije. No, ako mislite da hrvatski državljani u inozemstvu ne bi ni trebali glasovati jer vam to ne odgovara, onda se oko toga nećete ni potruditi”, pojašnjava dr. Banac.

Pobjeda prozapadne orijentacije u najvažnijem trenutku

Osvrnuo se potom i na nastup buduće predsjednice, rekavši da njena pobjeda sa sobom donosi više značajnih novih dimenzija.

”To je, kao prvo, pobjeda prozapadne orijentacije i to baš u trenutku kada je to bilo najvažnije. Postoji tu dakako i hrvatska dimenzija priče. Uvjeren sam da će Kolinda Grabar-Kitarović napraviti koliko god bude mogla. Pravi zaokret uslijedit će kada ova vlada ode. I neće to trebati jako dugo čekati. Sigurno ne onoliko koliko gospodin Milanović misli. Nema on još godinu dana mandata, kako je sinoć tvrdio. Izbori će biti znatno ranije”, zaključuje poznati publicist i politički analitičar.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. CROATIAN CENTER of RENEWABLE ENERGY SOURCES

    Digresija na izbornu noć!
    Hrvatska je izabrala, hrvatski narod pobijedio je ankete, kako one namjerno lažne, tako i one koji su ‘slučajno’ bile lažne, Hrvatska je pobijedila mržnju, Hrvatska je izabrala predsjednicu. Hrvatska, nažalost, još uvijek nije pobijedila lijevi ekstremizam koji tvrdi da je hrvatsku predsjednicu zapravo izabrala Hercegovina, što je notorna laž.Čak i kad bi ta laž bila istina, kome to smeta? Tko su bili vitezovi Vukovara, Blago Zadro, Marko Babić, ako ne Hercegovci?

    Naime, i bez glasova iz Mostara Kolinda Grabar Kitarović je pobijedila, ovo je posebno potrebno naglasiti kako bi radikalnom jastrebu SDP.a, notornom Predragu Fredu Matiću, neke stvari bile jasnije, s obzirom na njegov govor mržnje i uvrede uperene prema hrvatskom narodu u susjednoj Bosni i Hercegovini. – Presudit će glasači u nama susjednoj Bosni i Hercegovini i to mi je neshvatljivo. Ispada da će odlučiti upravo tih dvadesetak tisuća glasova iz BiH. To je, nažalost, tako. Ja ne bih nikada htio odlučiti izbore, primjerice, u Argentini. Podsjećam da je Željko Kerum svojedobno pobijedio u Splitu jer su Splićani htjeli malo promjene. No, posljedice Kerumove vladavine trpjet će još godinama. Ne bih htio biti zloguki prorok i prognozirati da će se tako nešto dogoditi i građanima Hrvatske – rekao je ministar Matić za NOVU TV, koja je vrlo KOREKTNO, odradila izbornu noć. Napokon, sve pohvale Mislavu Bagi.

    Naime, nakon ove izjave ostali su šokirani gosti Mislava Bage, Mirela Holy te Ruža Tomašić, od uvredljivih izjava Freda Matića ogradila se i novinarka NOVE TV koja je pratila reakcije iz stožera Ive Josipovića, a koja je izjave ministra nazvala uvredljivima, što one doista jesu bile. Naime, ministar Matić je, kao što znamo, lagao, i bez glasova hrvatskog naroda u BiH Kolinda Grabar Kitarović je pobijedila, tijesno, no, ipak. Dakle, ministar Matić je lažljivac. Treba li još koji razlog za ostavku aktualnog ministra? Smatrate li nakon svega da branitelji u Savskoj, koji prosvjeduju protiv aktualnog ministra, nemaju pravo, budući da je ministar, osim što mrzi, lažljivac? Naime, kad smo već kod Hercegovaca, zna li Predrag Fred Matić odakle su bili heroji obrane Vukovara, Blago Zadro i Marko Babić?

    Uz neprikosnovenog Freda Matića za primitivca izborne noći svoju kandidaturu istakli su Vesna Pusić te Zoran Milanović. Dok je Milanović govorio o kriminalnim zadrugama, hajdučiji, sektašenju, pljački i aparatičku, Vesna Pusić najslavnije razdoblje hrvatske povijesti, devedesete godine prošlog stoljeća, proglasila je, ukratko, mračnim godinama, što je još jedan dokaz da lijevi ekstremizam iz ovog debakla, debakla u kontekstu činjenice da je Ivo Josipović imao potpunu potporu režimskih medija a opet izgubio izbore. Kad smo kod Ive Josipovića, čovjek koji je bio neuspješan predsjednik otišao je kao čovjek, u najboljem smislu, dostojanstveno.

    Lijevi ekstremisti, nažalost, ne mogu shvatiti jednu stvar, ne mogu shvatiti demokraciju, jer demokraciju nikada nisu željali. Kako bi Kolinda Grabar Kitarović, kako to tvrdi Vesna Pusić, trebala mijenjati svoju politiku ako je njena politika pobjednička? Ne, građani će na izborima za godinu dana mijenjati Milanovića i Vesnu Pusić.

Odgovori

Skip to content