HHO: Prijedlog o ukidanju saborskog pokroviteljstva nad bleiburškim komemoracijama je nakazan čin

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) oglasio se nakon što su neki od dužnosnika u javnosti spomenuli ukidanje saborskog pokroviteljstva nad bleiburškim komemoracijama te podčinjavanje Ministarstvu branitelja Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

– Osuđujemo pokušaje pojedinaca, među njima i istaknutih članova vladajućeg SDP-a, kao i komunističke veteranske organizacije SAB (donedavno SUBNORA), da ukinu saborsko pokroviteljstvo nad bleiburškim komemoracijama. Odbor se također protivi nakani Vlade i ministra Predraga Matića Freda da neovisni Ured za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata podčini Ministarstvu branitelja, stoji u priopćenju predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička te se dodaje:

>>Predrag Matić Fred: ׳Ured za žrtve komunističkih zločina pripojit će se Ministarstvu branitelja

– Odbor se nada da Predsjedništvo sabora, Predsjednik Vlade Milanović i Predsjednik Ivo Josipović koji su osobno pohodili Bleiburg odavši počast žrtvama komunističkih zločina, neće prihvatiti ovu nakaznu inicijativu. Pogotovo što tadašnja inicijativa dolazi i od onih članova SDP-a koji su bili članovi saborskog izaslanstva na bleiburškoj komemoraciji (Ratko Maričić, sada Predsjednik SABA, 2000. godine i Nenad Stazić 2001. godine) koji ovakvom aktivnošću sami sebi pljuju u lice – navodi se u priopćenju.

>>Ivan Fumić: Sabor treba prestati biti pokroviteljom komemoracije u Bleiburgu

>>Europa nas štiti od recikliranog komunizma: Ne zatvarajte ured za istraživanje komunističkih zločina!

>>Mario Jareb: Žele se onemogućiti istraživanja komunističkih zločina

– Nastojanje ministra Matića, da uredu oduzme neovisnost i podčini ga Upravi za zatočene i nestale, odnosno njenom predstojniku puk. Ivanu Grujiću, u Ministarstvu branitelja, ne samo proziran pokušaj nametanja političke kontrole nad neovisnom ustanovom nego i politička provokacija. Puk. Grujić je u komunističkom režimu djelovao unutar državnog represivnog aparata, pa je shodno tome ne samo u sukobu interesa kad je riječ o istraživanju komunističkih zločina, nego u uređenoj državi ne bi uopće smio imati udjela u javnom životu. Iza njega stoje njegovi bivši pretpostavljeni, umreženi radi zataškavanja komunističkih zločina, u čemu su do sad imali iznimnih uspjeha – stoji u priopćenju HHO-a.

R.H./hrsvijet

Odgovori

Skip to content