Šef ruskog povjerenstva za vanjske poslove nakon posjeta Damasku: “Assad ima veliku podršku u Siriji i nema govora da će odstupiti”

 Ruski šef povjerenstva za vanjske poslove, Aleksej Puškov, završio je 4-ero dnevni posjet glavnom gradu Sirije. Prema njegovim riječima predsjednik Bashar al-Assad ima snažnu potporu, unatoč činjenici da sukobi traju već 11 mjeseci, i nema govora da bi odstupio s vlasti. 

“Sastao sam se s predsjednikom Assadom i dobio sam dojam kako on zasigurno nije osoba koja bi razmišljala o tome da siđe s vlasti. Opozicijski pokret postoji, ali on sigurno nije takav da bi predsjednik zbog njega morao razmatrati ostavku – ta pretpostavka je apsolutno umjetna tvorevina”, napomenuo je Aleksej Puškov koji je s Assadom razgovarao više od jednog sata.

Posjet Puškova dolazi nakon što je početkom mjeseca Damask posjetio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Podsjetimo, Lavrov je s Assadom dogovorio nužne korake koji bi doveli do stabilizacije u zemlji, jedan od uvjeta bio je raspisivanje referenduma o novom Ustavu (vidi: Lavrov nakon sastanka u Damasku: “Assad će zaustaviti nasilje u Siriji, iz kojeg god pravca ono dolazilo”).
Američki State Department je brzo reagirao na taj posjet i uvjete nazvao “smiješnima”.

Za vrijeme posjete Damasku Puškov je iz prve ruke vidio stanje na terenu, tvrdi kako je potpora Assadu u Damasku “izuzetno snažna”.
“Osjećaju se tenzije, ali nema nikakvih naznaka da se grad nalazi na rubu građanskog rata. Nažalost, neki prosvjedi su završili s žrtvama, no u samom gradu sve izgleda pod kontrolom, svi dućani su otvoreni do kasno u noć i život teče sasvim normalno”, zaključio je Aleksej Puškov.

Puškov tvrdi kako Assad ima većinsku podršku sirijskog naroda i sukladno tome ne razmišlja o predaji vlasti, no tako zasigurno ne smatraju tzv. “Prijatelji Sirije” koji se danas sastaju u Tunisu (vidi: “Prijatelji Sirije” – ultimatum predsjedniku Assadu i pokušaj zapadnih sila da zaobiđu UN).
Prema najnovijim informacijama koje prenosi Reuters, skupina od oko 70 zemalja sastavila je “ultimatum” sirijskom predsjedniku – traži se da u roku od 48 sati omogući “humanitarni koridor” stranim organizacijama do grada Homs i drugih lokacija unutar zemlje.
Još nije poznato što bi se moglo desiti ukoliko Assad ne pristane na te prijetnje.
Očito je kako će SAD, EU i arapski saveznici konstatirati kako svojom “većinom” tvore i legitimitet, dok s druge strane stoje samo Kina i Rusija – na temelju takvih konstatacija nije isključen ni vojni angažman NATO saveza ili neke druge vojne sile.

advance/hu-benedikt

Odgovori

Skip to content