Hrvatsku granicu brane odvjetnici svjetskog glasa

Odvjetnici iz ureda sa svjetskim ugledom, Matrix Chambers i Foley Hoag, pomagat će hrvatskoj strani u predmetu spora o granici između Hrvatske i Slovenije, koji će se rješavati pred Arbitražnim sudom koji su ranije dogovorile dvije države. Dugotrajan spor dviju zemalja oko granice konačno je iz sfere dnevne politike prešao u ruke odvjetnika. Ipak, svi očekuju da će to biti naporan i dug postupak.

Nakon što su se hrvatska i slovenska strana dogovorile oko članova i predsjednika Arbitražnog suda prva naredna stvar koju trebaju uraditi jest utvrditi točan predmet spora. Bit će nužno definirati hrvatska pregovaračka stajališta i tu neće smjeti biti greške.

Hrvatski aduti su članovi savjetničkog tima za arbitražu sa Slovenijom, ugledna svjetska odvjetnička imena poput Jamesa Crawforda, Phillpea Sandsa i Paula S. Reichlera, ali će se u slučaj uključiti još nekoliko odvjetnika iz odvjetničkih ureda Matrix i Foley Hoag te njihovih suradnika kako vrijeme bude odmicalo. Davor Vidas također je uključen u ovaj slučaj kao hrvatski stručnjak i dio hrvatskog dijela stručnog tima. Kriteriji po kojima se Vlada ravnala pri odabiru ovih odvjetničkih ureda jesu stručnost, ali i činjenica da smo već otprije upoznati s njihovim radom jer nas zastupaju i u slučaju tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.

“Vlada je odlučila svoje povjerenje dati odvjetničkim uredima Matrix i Foley Hoag ponajviše zbog dokazane stručnosti, iskustva i uspjeha u zastupanju država u postupcima rješavanja međudržavnih sporova o granicama pred međunarodnim sudovima”, kazali su nam u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Osim toga, dodatni razlog angažiranja Crawforda i Sandsa bila je i dugogodišnja suradnja i stečeno međusobno povjerenje uspostavljeno ponajviše pri radu na hrvatskoj tužbi za genocid, predmetu u kojem su također angažirani i koji je u postupku pred Međunarodnim sudom.

U MVEP-u kažu da je ugovor sa stranim odvjetničkim kućama sklopljen potkraj prošle godine, kada su trebali započeti teći procesni rokovi u postupku arbitraže, odnosno odmah nakon što je i formalno započeto s pripremama za postupak. Dogovoren je određeni ritam održavanja sastanaka hrvatskog i stranog stručnog tima po fazama izrade memorijala, u kojima će se formulirati hrvatska stajališta u postupku.

Financijski parametri angažmana stranih odvjetnika ostaju nepoznanica jer je ugovor između odvjetnika i klijenata povjerljive prirode te se sadržaj takvih ugovora ne objavljuje. Ipak, iz neslužbenih izvora saznajemo da bi cijeli postupak oko arbitraže, prema sadašnjim procjenama, mogao stajati oko pet milijuna eura.

tportal.hr/hu-benedikt

Odgovori

Skip to content