Rasplamsala se rasprava oko Bleiburga: Sve vodi prema novoj saborskoj raspravi

Povjesničar Daniel Ivin otvorenim je pismom od Hrvatskoga sabora zatražio ukidanje pokroviteljstva obilježavanja bleiburške komemoracije i tako rasplamsao živu polemiku, javlja HRT.


Za svaku nevinu žrtvu može se zapaliti svijeća i položiti cvijeće. Međutim, tamo se to događa vrlo sporadično. Važna je manifestacija ustaške vojske i takozvane NDH, rekao je Ratko Maričić, Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

>>Ivan Fumić: Sabor treba prestati biti pokroviteljom komemoracije u Bleiburgu

Za drugu stranu Bleiburg je mjesto najvećeg stradanja hrvatskog naroda. Zbog toga je Sabor od ’95. pokrovitelj manifestacije. Odluku je poštovala i Račanova Vlada.

Pogotovo sada kada smo ušli u Europu, gdje su to i europske obveze sukladno rezoluciji Vijeća Europe i deklaraciji u hrvatskom Saboru, moraju se žrtve komunističkog sustava obilježavati, moramo se suočiti s tom poviješću, izjavio je Josip Jurčević, Počasni bleiburški vod.

Povjesničar Ivo Banac upozorava da vlast ne bi trebala podlegnuti pritiscima: Zoran Milanović je položio vijenac na Bleiburg kad se borio za vlast. Sad mora dokazati da to nije bio tek predizborni potez, smatra Banac.

Predsjednik Sabora Boris Šprem komentirao je najave zahtjeva udruga antifašista o prestanku pokroviteljstva Sabora nad obilježavanjem žrtava Bleiburga.

Treba pričekati sjednicu predsjedništva Sabora. To će se pitanje razmatrati na sjednici predsjedništva Sabora, jer je predsjedništvo donijelo odluku 2000. o tom pokroviteljstvu pa ne mogu o tome zauzimati stajalište dok ga ne zauzme predsjedništvo Sabora, rekao je predsjednik Sabora u izjavi za HRT.

R.H.

Odgovori

Skip to content