Južnoafrička policija suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima zaustavlja pobunu rudara u najvećem svjetskom rudniku platine

Policija je bacila suzavac, koristila vodene topove i gumene metke nad rudarima nakon što su stupili u štrajk u najvećem rudniku platine na svijetu, čiji je vlasnik Impala Platinum Holdings Ltd, član Platinum Group Metals (PGM) sa sjedištem u Vancouveru i Johannesburgu.
Rudnik se nalazi u blizini Rustenburga u Južnoj Africi.
Oko 5.000 rudara blokirali su cestu koja vodi do postrojenja i poečli bacati kamenje na policiju, te su zapalili nekoliko obližnjih kuća, prema izvješću policije.
Ubrzo su stigla oklopna policijska vozila i helikopteri , te su privremeno zaustavili pobunu rudara, rekla je lokalna glasnogovornica policije i dodala kako je uhićeno osmero osoba, te da je situacija i dalje napeta.
No, neovisni izvori javljaju o preko stotinu uhićenih i jednoj poginuloj osobi u noćašnjim nemirima.

Vlasnik Impala Platinum Holdings Ltd zatražio je pomoć od vlade da se zaustavi nasilje koje proizlazi iz nezakonitog štrajka koji je zaustavio proizvodnju, na što je vlada uputila vojne postrojbe, jer je nazočnost policije u rudniku, očito bila nedostatna.

Wayne McCurrie, menadžer u Johannesburgu, rekao je kako je neobično da vlada šalje vojsku i da “To podsjeća na 1980. “

Vlasti su izjavile kako se vojska pridružila policiji kako bi zaustavila pljačke i blokiranje cesta od strane pobunjenikh rudara i spriječila, navodna, zastrašivanja onih koji se žele vratiti na posao.

Jedan policajac je izjavio kako su “mnogi od nasilnih prosvjednika koji su okružili policiju, vjerojatno bili pijani, jer se nisu povukli čak ni kad ih je policija gađala gumenim mecima”.

“Čeka nas duga noć”, rekao je policijski službenik u teškoj zaštitnoj opremi .

Južna Afrika ima 80 posto svjetskih rezervi platine.
Tvrtka tvrdi kako je dosadašnjim štrajkom rudara, u gubitku preko 155 milijuna dolara.


Odgovori

Skip to content