Ženska “zelena” revolucionarna garda izdala proglas – uključuju se u libijski ustanak protiv NTC-a

Još od preuzimanja grada Bani Walid od strane pro-Gaddafi snaga, sve više tinja pokret otpora protiv trenutačno vladajućih NTC struktura. Prije nekoliko dana oglasio se i jedan od sinova pokojnog Muammar Gaddafija, Saadi Gaddafi, koji je u razgovoru za TV postaju al-Arabiya najavio kako uskoro kreće veliki ustanak diljem Libije (opširnije: Saadi Gaddafi poručio libijskom NTC-u: “Pripremite se za još neviđeni ustanak”).

Ako je suditi prema dostupnim informacijama, izgleda kako se sve veći broj pro-Gaddafi skupina i drugih frakcija okreće izravnoj borbi protiv NTC-a.
Podsjetimo, nakon što je NTC doslovno doveden na vlast uz pomoć NATO vojne operacije, dobili su gotovo sve uvjete za upravljanje Libijom – NTC su priznale većina država.

Ipak, NTC gubi kontrolu nad zemljom iz dana u dan – prije svega zbog činjenice da nije u stanju kontrolirati ni vlastite skupine koje nakon rata nisu predale oružje, već u mnogim slučajevima vode osvetničke i krvave pohode diljem zemlje.
Međunarodne organizacije poput Amnesty Intenationala potvrdile su kako se velik broj ljudi nalazi po zatvorima gdje su nerijetko žrtve torture.
Zarobljavanje i ubijanje stanovnika je često provedeno po rasističkim osnovama – brojni tamnoputi radnici iz subsaharske Afrike zatvarani su ili ubijani pod pretpostavkom da su bili odani Muammar Gaddafiju – samo zbog činjenice da je Muammar Gaddafi bio žestoki borac protiv rasizma u Libiji.
Također su mučeni i mnogi predstavnici Gaddafijeve vlade, libijski diplomat dr.Omar Brebesh preminuo je od posljedica mučenja u zatvoru (opširnije: Libija: bivši libijski veleposlanik, preminuo od posljedica mučenja u Zintanu)

Među skupinama koje su se zavjetovale na borbu i ustanak protiv NTC-a je i tzv. “ženska revolucionarna garda” koja se sastoji od pro-Gaddafi lojalistica.
Podsjetimo, libijska “zelena” vojska – kao i društvo – imala je potpunu ravnopravnost spolova, sukladno tome znatan dio vojske tvorile su žene.
Pokret otpora ženske revolucionarne garde potvrdila je i novinarka Lizzie Phelan na svojim stranicama.

Skupina, koja se predstavlja kao dio brigade Alzafa al Akhdar, izdala je slijedeći proglas u kojem se najavljuje predstojeći ustanak:

“U ime Allaha milostivog samilosnog.
Pod jedan – veliki pozdrav.
Mi smo članovi organizacije – Jaffar otpor žena, mi smo spremne za vojne operacije komandosa u ime mučenika koji živi u našim srcima, Muammar Al’Gaddafi.
Već smo izvele mnoge vojne operacije i izvodit ćemo ih i dalje, sve dok se ova zemlja ne očisti od svojih nečistoća (neprijatelja).
Borit ćemo se i puzati sve dok ne postignemo slobodu Libije kao iskre našeg početka, zajedno sa sestrama otpora i časti – koje ne prihvaćaju okupaciju naše voljene zemlje.
Borit ćemo se od zore do sumraka, od sjevera do juga – sve dok ne očistimo Libiju, silovanu zemlju.
Pedalj po pedalj, zgradu po zgradu, kuću po kuću, od ugla do ugla.
Nema Boga osim Allaha, Muhamed je njegov poslanik. Mi dolazimo, Bog je najveći, Bog je najveći, Revolucija, Revolucija !”

 

advance.hr

Odgovori

Skip to content