Njemačka izvozi više no ikad

Unatoč krizi eura njemačka poduzeća povećala su izvoz, posebno u zemlje izvan EU-a      Njemački izvoz u prošloj je godini dosegnuo rekordnih bilijun eura.

Rastu izvoza posebno je pridonijela velika potražnja iz tranzicijskih zemalja poput primjerice Kine. Njemačke poduzetnike brine dugotrajna dužnička kriza koja sve više pogađa tržišta na kojima njemačka plasira svoju robu. I politički gledano navodna obavijest o uspjehu Njemačkog zavoda za statistiku krije eksploziv, budući da je njemački izvoz dosegnuo iznos od 1,06 bilijuna, a uvoz tek 902 milijarde eura. Doduše, i to je rekordna vrijednost.

Njemačka je, dakle, ponovno ostvarila visoki trgovinski suficit, čime pridonosi jačanju nejednakosti u svjetskom gospodarstvu, što se smatra jednom od važnih uzroka najnovijih financijskih i gospodarskih kriza. Posebno su političari i ekonomisti iz SAD-a i Francuske pozivali njemačku vladu da se ne oslanja samo na svoj izvozni uspjeh, već da uravnoteži svoju trgovinsku bilancu. A za to bi Njemačka morala ili smanjili izvoz ili pojačati narudžbe iz inozemstva.

Prvo njemačka vlada odbacuje jer bi s njenog stajališta time bila kažnjena jedna uspješna država, dok bi drugo bilo moguće samo pod uvjetom da državni troškovi ili plaće značajno porastu. Na pitanje izbjegava li Njemačka odgovornost u tom pogledu, njemačka kancelarka Angela Merkel odgovorila je da se Njemačka ne smije promatrati izolirano, već da se mora uzeti u obzir ukupna europska trgovinska bilanca. Također je istaknula da se ni u samoj Njemačkoj ne mogu uspoređivati brojke u Bavarskoj s onima iz Bremena.

Zbog rekordnih rezultata njemačkih izvoznika razlike u Europi postaju sve izraženije. Dok francusko gospodarstvo trpi posljedice dužničke krize, njemačka poduzeća profitiraju od rasta potražnje iz tranzicijskih zemalja poput Kine, Rusije, Indije, Brazila, ali i Istočne Europe i Turske. Po podacima Njemačkog zavoda za statistiku njemački izvoz u problematične zemlje eurozone porastao je samo za 9, a u izvaneuropske za čak 14 posto.

Unatoč tom rekordu, novi pokazatelji također bude sumnje u nastavak booma. „Zbog slabosti svjetskog gospodarstva bit će se sve teže ostvarivati takve uspjehe”, smatra njemački ministar gospodarstva Philipp Rösler (FDP). Naime, trgovinsku bilancu njemačke industrije mogao bi zasjeniti pad koji se očekuje krajem godine. U prosincu je izvoz pao za više od 4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Veći pad od toga zabilježen je u siječnju 2009., dakle u vrijeme kada je financijska kriza bila na vrhuncu. Takav pad tumači se kao jasna najava slabijeg gospodarskog rasta u 2012. „Njemačke izvoznike sve više zabrinjava dužnička kriza u eurozoni, na koju otpada više od 40 posto ukupnog izvoza”, poručio je predsjednik Udruženja njemačkih izvoznika BGA.

Izvor: SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

Odgovori

Skip to content