Pokret Veneto poziva Istru na otcjepljenje

Na sjeveru Italije, u najrazvijenijim regijama – poput Lombardije i Veneta, koje ostvaruju nešto manje od polovice ukupnog talijanskog izvoza – vlada velika pomutnja. Sjeverna Liga Umberta Bossija odlučila se na tvrdu opoziciju premijeru Mariju Montiju pa trenutno obnavlja i radikalizira stare/nove secesionističke projekte. No, nakon višegodišnje vladavine uz bok Berlusconija uvjerljivost tog pokreta je u opadanju, što otvara prostor za nove političke opcije.

Jedna od zanimljivijih novosti na talijanskom sjeveru, koja može poslužiti kao amblem problematičnosti talijanske bliske političke budućnosti, svakako je utemeljenje pokreta Veneto Stato (Veneto država), kojemu je cilj odcjepljenje te regije iz Italije i proglašavanje nezavisne države. Tajnik pokreta koji je službeno oformljen 2010. godine, Lodovico Pizzati, kaže nam da se oni razlikuju od Sjeverne Lige utoliko što ih uopće ne zanima rad u Rimu.

Miroljubiv put

“Naš cilj nisu izbori i eventualna zastupljenost u talijanskom parlamentu, jer naš je sugovornik međunarodna zajednica, odnosno međunarodni pravni okviri prihvaćeni na razini OUN-a koji jamče pravo na samoodređenje naroda. Konkretno, mi slijedimo primjer Škotske, koja će 2014. godine raspisati referendum za odcjepljenje, te iskustvo zemalja bivše Jugoslavije, uz razliku u tome da je naš put miroljubiv. Odbacujemo nasilje” kaže Pizzati.

U statutu pokreta koji će poslužiti i kao temelj budućeg ustava nezavisne venetske republike piše da se buduća država poziva na povijesno, kulturno i teritorijalno nasljeđe stare venecijanske republike do 1797. godine, kada ju je Napoleon ukinuo.

U organizacijski ustroj pokreta uključeni su odbori koji djeluju na razini svih većih venetskih gradova, a u toj je strukturi i odbor kojemu je zadaća koordinirati aktivnosti u Istri i Dalmaciji. Pizzati kaže da je to u skladu s poviješću stare republike i da prihvaćaju i uključenje pojedinaca iz tih područja, bez obzira na državljanstvo.

“Nemamo nikakvih teritorijalnih pretenzija, naš je pokret miroljubiv. Veneto želi postati suverena država pa ako jednog dana Istra zatraži osamostaljenje i odcjepljenje iz Hrvatske bit ćemo spremni prihvatiti Istrane u našu državu”, objašnjava nam Pizzati.

Najnovija secesionistička inicijativa sa sjevera Italije, međutim, neće pasti na plodno tlo u Istri, tvrdi Oriano Otočan, međunarodni tajnik Istarskog demokratskog sabora, najsnažnije političke opcije na istarskom poluotoku.

Apsurdna inicijativa

“IDS želi što veći stupanj regionalne autonomije Istre, kao i veći stupanj decentralizacije, ali u okviru Hrvatske”, naglašava Otočan, podsjetivši kako se Istra afirmirala kao regija s prepoznatljivim identitetom i u Hrvatskoj i na europskoj razini.

“Takva inicijativa toliko je apsurdna da i ne zaslužuje detaljniji komentar”, kazali su nam hrvatski diplomatski izvori, napomenuvši kako Hrvatska gradi dobrosusjedske odnose s Italijom, poštujući pritom načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Osim toga, napominju naši izvori u Zagrebu, Hrvatska je na pragu punopravnog članstva u EU i svaki dodatni komentar bio bi apsurdan.

Radi se o minornoj političkoj opciji unutar turbulentnog Veneta i talijanskog sjevera, koja se može protumačiti i kao izraz lokalnog političkog folklora, no jedno je sigurno: talijanski politički prostor nakon iskustva tehničke vlade i sve težih gospodarskih prilika osuđen je na radikalne promjene. Prema jednom nedavnom istraživanju javnog mijenja na razini cijele regije projekt osamostaljenja Veneta podržava 53,3 posto ispitanih.

Veneto jedna od najbogatijih europskih regija

Veneto broji 4,94 milijuna stanovnika i obuhvaća 18.399 četvornih kilometara. Regija godišnje izvozi roba u vrijednosti od 50.557 milijuna eura i druga je po izvoznom kapacitetu u Italiji. BDP iznosi 28.889 po stanovniku, što Veneto čini jednom od najbogatijih europskih regija. U suradnji sa susjednom regijom Friuli-Venezia Giulia regija Veneto uključena je u projekt izgradnje euroregije, zajedno sa Slovenijom, Istarskom i Primorsko-goranskom županijom, članica je Jadranske euroregije i aktivno je uključena u oblikovanje europske Jadransko-jonske makroregije.

Izvor: Novi list

Odgovori

Skip to content