Hrvatska u polufinalu Futsal Eura!

Hrvatska je u lov za najveći uspjeh u povijesti hrvatskog futsala, polufinale Europskog prvenstva, krenula protiv Ukrajine pred nešto više od 9.000 dobro raspoloženih navijača . Još je jednom srušen rekord u posjeti, nakon što je Rumunjsku u prvoj utakmici gledalo 8.000 gledatelja.

Da je utakmica između Hrvatske i Ukrajine opterećena dodatnom tenzijom zbog nekorektnosti Ukrajinaca na nedavnom kvalifikacijskom turniru za Futsal World Cup pokazala je i gesta hrvatskog izbornika Mate Stankovića, koji je uoči početka odbio pružiti ruku ukrajinskom izborniku Gennadiyu Lisenčuku.
Šesterci

Hrvatska je bolje otvorila utakmicu, prijetili su Marinović i Grcić dvaput u bliži kut, ali nisu bili precizni. Ukrajinci su uzvratili preko Kločka i Pavlenka, no njihova šablonska igra i čekanje na hrvatsku pogrešku nije stvarala prave opasnosti pred našim vratima u početku.

A onda je Spaladium Arena eruptirala. Jakov Grcić je s gol-aut linije pokušao vratiti loptu prema Marinoviću, na nju je natrčao Ovsiannikov i poslao je u vlastitu mrežu za hrvatsko vodstvo.

Ukrajinci kao da su se tek tada probudili, pokušali preko Sorokina i Kondratyuka brzo izjednačiti, ali hrvatski vratar Ivo Jukić bio je na visini zadatka.

Ukrajina je u drugom dijelu krenula drugačijom igrom, puno su više držali loptu u svom posjedu i strpljivo tražili pukotinu u našoj obrani. Hrvatska se orijentirala na kontre, a jednu takvu Novak nije uspio okončati pogotkom u 23. minuti.

Prvu veliku prigodu Ukrajinci su stvorili u 27. minuti, kad su uspjeli stvoriti višak na drugoj vratnici, ali Čeporniuk nije bio precizan. No u 30. minuti je bio i prizemnim udarcem od dalje vratnice izjednačio rezultat na 1:1.

Činilo se da je Hrvatska malo pala snagom, teško smo izlazili u napade nakon čvrste i koncentrirane obrane pomalo dosadnih i nemaštovitih, ali ozbiljnih ukrajinskih napada. U 34. minuti smo uspjeli presjeći jednu loptu na centru i stvoriti višak, ali Grcićevo zadnje dodavanje ipak nije prošlo do Novaka.

U 37. minuti jedan duboki izbačaj Jukića Babić nije uspio skrenuti u mrežu. Ovsinnikov pola minute kasnije prijeti krasnim volejem ljevicom nakon kornera, ali Jukić sjajnim refleksom skida. Do kraja se mreže ipak nisu tresle, pa se otišlo u produžetke.

Prvi produžetak otvara Kondratyuk udarcem koji odsjeda na lijevoj vratnici, a Ukrajinci su kako se utakmica bližila kraju izgledali znatno svježije od praktično tek šestorice naših reprezentativaca koji su iznosili najveći teret ove utakmice. Jukić je u nekoliko navrata spašavao opasne ukrajinske pokušaje, mreže se nisu tresle ni u produžecima i krenulo se u izvođenje šesteraca.

A tamo je apsolutni junak bio vratar Ivo Jukić. Obranio je čak tri ukrajinska šesterca, dok su Grcić, Jelovčić i Novak bili precizni i Hrvatska je ušla među četiri najbolje futsal reprezentacije Europe!

Odgovori

Skip to content