S4S o HUB-u: kako nas drugi vide?

S4S: Hrvatska udruga Benedikt u godinu i pol dana djelovanja organizirala preko 50 različitih događanja – Svima nam je poznato da se u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu održavaju brojne tribine i predavanja. Velik dio njih možemo zahvaliti dr. med. Vidi Popoviću, predsjedniku Hrvatske udruge Benedikt. Imala sam priliku razgovarati s njim i prenosim vam što sam od njega doznala.

„Hrvatska udruga Benedikt osnovana je u ožujku 2011. godine na inicijativu većeg broja građana grada Splita i okolice, koji su mišljenja kako živimo u trenutku u kojem je potrebno da građani svojim primjerom i kroz organiziranje u jednoj udruzi rade na širenju kršćanskih vrijednosti te vrijednosti domoljublja i rodoljublja. Udruga okuplja ljude različitih dobi i zanimanja, a velika većina članova se dokazala kroz svoj privatni i profesionalni život. Udruga Benedikt nosi naziv prema zaštitniku Europe, svetom Benediktu, te je registrirana kao kulturna udruga“ – istaknuo je Vide.

Kroz udrugu se organiziraju razne kulturne, znanstvene i društvene tribine, glazbene i scenske priredbe, stručni seminari i znanstveni skupovi koji promiču moralne, etičke, domoljubne i civilizacijske vrijednosti hrvatskog društva. Ona je rezultat razvijanja svijesti ljudi koji su shvatili kako odgovorni pripadnici društva ne mogu na sve procese u svojoj okolini te opću rezigniranost, apatiju i malodušje, gledati kao pasivni prolaznici, već se moraju angažirati kako bi vlastitim djelima ljudima ukazali na trajnije vrijednosti kad su u pitanju naša kršćanska vjera i pripadnost domovini. Kako mi je i sam Vide otkrio: „Cilj udruge je kroz svoje aktivnosti doprinijeti što boljem informiranju članova i drugih zainteresiranih po pitanju vjere, aktualnih društvenih tema te tema vezanih uz kulturu i povijest našeg naroda i domovine.“

Važno je istaknuti kako je Udruga dosad organizirala i suorganizirala preko pedeset različitih događaja i aktivnosti. Neka od njih vjerojatno ste i sami posjetili. Izdvojit ćemo „Odnos znanosti i religije“ s poznatim fizičarom Davorom Pavunom i suorganizaciju duhovne obnove koju je vodio fra Zvjezdan Linić. Pored toga, u travnju prošle godine suorganizirala je koncert pod nazivom „Radost i nada“, na kojem je nastupio operni solist Ratomir Klikišić. Također, svoje mjesto je pronašla i tribina pod nazivom „Suočavanje s prošlošću ili s činjenicama?“. Na tribini su izlagali dr.sc.  Ante Nazor i Marko Vukasović. Organiziran je okrugli stol na temu „Kako gospodariti otpadom?“, kad su dobili priliku govoriti  gradonačelnik Solina Blaženko Boban i savjetnik gradonačelnika grada Splita dr.sc. Jakša Milčić. Čast za obavljanje dužnosti moderatora pripala je mr.sc. Mirku Ruščiću. Hrvatska udruga Benedikt je suorganizirala i okrugli stol na temu „Sveti Dujam – danas i sutra – umjetnici o svetom Dujmu?“. Prof.dr.sc. Ivica Gurković, dr.sc. Irena Zakarija-Grković i mr.sc. Žarko Relota predavali su o temi „Obitelj u svijetu liberalnih pogleda na život“.

O svestranosti same udruge svjedoči tribina pod nazivom „Stanje u energetici u Republici Hrvatskoj i kako dalje?“, o čemu je izlagao dr.sc. Branimir Molak. Najnoviji projekt udruge Benedikt su „Večeri dokumentarnog filma“, koje su započele 24. rujna 2012., a prvi film koji je predstavljen posjetiteljima je „Nemati, a biti“, kojem je tema život splitskih beskućnika. Za one koji nisu bili u prilici pogledati film, mogu ga pogledati na službenoj stranici udruge.

Morala sam upitati Vidu koji je između svih tih projekata njegov najdraži.. Nije se mogao lako odlučiti pa je izdvojio dva. Prvi je tribina „Sjećanje na Vukovar i Škabrnju“, organizirana prošle godine, na kojoj su govorili zapovjednici obrane Vukovara i Škabrnje iz 1991. godine, Ivica Arbanas i Marko Miljanić. Vide ističe kako je tribina imala velik odjek te je napunila dvoranu Nadbiskupijskog sjemeništa, bilo je preko 400 ljudi, a su svi s velikim poštovanjem prema žrtvama i tugom u srcu, uz pokoju suzu, slušali izlaganja. Drugi događaj je predstavljanje knjige „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“ autora Vilima Karlovića, koje je organizirano u sklopu Dana kršćanske kulture, a samo predstavljanje je bilo zamišljeno kao razgovor koji je Vide vodio sam s autorom. Priča je ostavila duboki trag na svim posjetiteljima, uključujući i njega.

Posebnost ove udruge je to što se sastoji od sedam odbora, a to su: Odbor za duhovnost i humanitarne aktivnosti, Odbor za znanstveno-stručne aktivnosti, Odbor za kulturne aktivnosti, Odbor za informatizaciju, medije i izdavaštvo, Odbor za zaštitu okoliša, Odbor za suradnju s drugim udrugama te Odbor za gospodarstvo. Odbor za gospodarstvo je najmlađi odbor osnovan u udruzi, a u samo područje njegova djelovanja spada i prostorno uređenje grada, gradnja i urbanizam. Članom udruge može se postati na jednostavan način, popunjavanjem online pristupnice na portalu udruge www.hu-benedikt.hr, te putem e-mail-a hrvatska.udruga.benedikt@gmail.com.

Kao što sam već spomenula, udruga Benedikt organizira „Večeri dokumentarnog filma“. Sama ideja za projekt je nastala u okviru Odbora za kulturne aktivnosti, a prvi put je realizirana početkom rujna. Cilj ovih večeri je prikazati domaćoj publici jednom mjesečno domaći ili strani film koji govori o aktualnoj društvenoj temi. Sljedeći je na rasporedu američki film „Djeca potrošači – Komercijalizacija djetinjstva“, kojem je cilj upozoriti na posljedice negativnih odgojnih trendova, kojima se djecu od najranijih dobi uči kako su materijalne vrijednosti jedino zbog čega vrijedi živjeti. Najava svakog filma može se vidjeti na portalu Udruge. Ono što je najvažnije odvija se nakon projekcije, a to je rasprava povodom pogledanog filma.

U sklopu obljetnice pada Vukovara, 18. studenog 2012. hrvatska udruga Benedikt organizira brojna predavanja i izlet. Program započinje 12. studenog, a trajat će do 17. studenog 2012. U sklopu programa organizirana su predavanja svaku večer te večer dokumentarnih filmova. Vide je naglasio kako će 16. studenog biti organizirano molitveno bdijenje za sve žrtve, domovinu i sve žrtve Domovinskog rata, a 17. studenog planiran je posjet Škabrnji.

Za kraj, evo što Vide poručuje studentima: „Studenti su ne samo budućnost nego i sadašnjost našega društva i domovine pa se upravo oni moraju, uz odgovorno i savjesno ponašanje prema studiju, ispitima i nastavi, već u studentskim danima više društveno angažirati kroz različite studentske i humanitarne udruge, gdje će do izražaja doći njihov volonterizam i briga za drugoga te opće dobro. Jako bitan oslonac svakom studentu koji drži do vjere trebala bi biti njegova duhovna dimenzija te bi trebao redovito prakticirati svoju vjeru. U svemu tome ne smiju ga pokolebati trendovi koji nam se nameću kao kriterij pravilnog ponašanja. Bitno je da tijekom studentskih dana mlada osoba razvija osjećaj pripadnosti domovini i društvu u kojem živi te da razmišlja o svojoj ulozi u tom društvu. Svi moramo dati obol kako bismo imali bolje i zdravije društvo te kako bismo bili zadovoljniji državom u kojoj živimo i koja je naša domovina. Na kraju pozivam sve studentice i studente koji su kroz ovo predstavljanje prepoznali Hrvatsku udrugu Benedikt kao onu udrugu koja dijeli njihova promišljanja i vrijednosti življenja da nam se jave te se uključe u rad Udruge, što bi nam bila velika čast i zadovoljstvo.”
Napisao/la: Ana Ćosić/S4Ssplit.hr

Odgovori

Skip to content