U vrtiću ukinuli Majčin dan i Dan očeva – roditelji pobjesnili

Radi odluke dječjeg vrtića Ferrini u luksuznoj četvrti Rimu razbuktala se svađa između roditelja i uprave vrtića. Uprava je ukinula Majčin dan i Dan očeva ne obavijestivši o tome roditelje koji su ostali zatečeni na Dan očeva kada im mališani nisu po dolasku po njih u vrtić donijeli poklone i crteže koji se obično na taj dan izrađuju u vrtiću. Uprava je objasnila da se blagdani ukidaju „zbog kontinuiranih promjena u obiteljskoj strukturi te odlučuje da će se slaviti drugi blagdani“.

Radi odluke dječjeg vrtića Ferrini u Rimu razbuktala se svađa između roditelja i uprave

Odbor odgojiteljica i pedagoga zaradio opomenu. „Odmah povucite odluku!”. “Objasnili su nam da se obitelj mijenja i da se namjeravaju fokusirati na druge blagdane: postupak koji nije u skladu sa zakonom”

Autorica: Flaminia Savelli

Objava: 30. ožujak, 2015.

Izbrišite iz kalendara Majčin dan i Dan očeva. Nema crteža, dječjih pjesmica, nikakvih poklončića za roditelje u te dane kad budu dolazili po dječicu. Događa se to u državnom vrtiću Contardo Ferrini, u ulici Villa Chigi, u gradskoj četvrti Rima koja se zove Trieste. Odluka vrtića donesena je 14. listopada i u njoj doslovce piše: „Odbor odgojitelja i pedagoga donosi odluku o ukidanju Majčinog dana i Dana očeva zbog kontinuiranih promjena u obiteljskoj strukturi te odlučuje da će se slaviti drugi blagdani“. Međutim, uvođenje ove novine nije prošlo bezbolno. Sve do prije nekoliko dana nitko od roditelja nije o tome bio obaviješten. Očevi su primjetili da su izbrisani iz kalendara tek kada su došli po klince 19. ožujka, na blagdan Svetog Josipa.

Uvrijeđeni i ljuti, roditelji djece iz devetoro grupa u dječjem vrtiću isprva su tražili objašnjenja od ravnateljice vrtića. Nakon toga su zatražili pomoć odvjetnika. I prošle srijede vrtiću je poslana opomena u kojoj se traži da se odmah povuče odluka o ukidanju blagdana: „Želimo da naša djeca ponovno imaju barem Majčin dan“, traži Guido Rinaldi, odvjetnik (i zainteresirani roditelj) koji je započeo pravni postupak protiv vrtića. Prema upravi vrtića odmah su krenuli napadi. „Protivimo se načinu djelovanja vrtića u ovom slučaju. Nisu nas niti obavijestili.“ – objašnjava Roberta Giudici, mama jednog od mališana – „Kada smo tražili objašnjenja, odgovorili su nam da je odluka donesena iz poštovanja prema proširenim obiteljima i prema djeci koja su ostala bez jednog roditelja. Nitko se ne protivi takvom načelu, ali na taj način vrtić poništava našu tradiciju i ne smatramo da je u redu da se djeca u dobi od 3 do 5 godina odgajaju u takvoj klimi“. „Samo želimo shvatiti odgojni smjer ovog vrtića i prema tome odlučiti“ – dodaje druga mama Rosa Lavini. – „Nitko od nas nema ništa protiv proširenih obitelji, ali to ne znači da želimo svojoj djeci uskratiti da odrastaju upoznajući uloge majke i oca“.

I to nije sve. Prema informacijama koje posjeduju roditelji, jedna od odgojiteljica koja je djeci u svojoj grupi ipak dozvolila da naprave crtež za Dan očeva bit će zbog toga ukorena od strane kolegica. Vijećnik pokrajine Lazio Fabrizio Santori napao je odluku uprave vrtića: „Nadam se intervenciji ministrice obrazovanja Stefanie Giannini koja bi trebala ukinuti odluku vrtića i dopustiti djeci da bar proslave Majčin dan“. Međutim, spor oko odluke vrtića Contardo Ferrini nije izoliran slučaj: već su 2013. u vrtiću koji se nalazi u afričkoj četvrti odgojitelji i pedagozi ukinuli Dan očeva zbog jednog djeteta koje ima dvije mame. Odluka je donesena na prijedlog psihologinje, međutim, budući da su roditelji protestirali, blagdan je ponovno uveden i slavi se redovito.

Izvor: La Repubblica

Odgovori

Skip to content