Hrvatska vlada kao privatni cabaret Radimira Čačića

Povodom izjave potpredsjednika Vlade Radimira Čačića u kojoj je kazao da očekuje da Srećko Ferenčak bude oslobođen optužbi za koje ga se tereti, Udruga hrvatskih sudaca (UHS) poslala je priopćenje u kojem je naglasila da Čačićeva izjava neprimjerena i štetna jer tom izjavom  ‘potkopava povjerenje’ i ugrožava sudbenu vlast.

Naime, njegovim komentarima i očekivanjima o sudskom postupku koji traje i o njegovom očekivanom rješenju, kao što je i ona prvog potpredsjednika Vlade, potkopava se povjerenje javnosti u sudbenu vlast i nanosi i nepopravljivu nepravdu strankama u postupku, ističe se u priopćenju sudaca.

>>Udruga sudaca: Čačićeva izjava ugrožava sudbenu vlast

Čačić je 2. veljače 2012. u izjavi za novinare za Srećka Ferenčaka ustvrdio da su vodstvo HNS-a i on osobno “uvjereni u njegovu nevinost i u to da je postupak politički potaknut”, dodavši kako je siguran da će i odluka suda to potvrditi.

Neprimjeren je i štetan kao potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i sam Radimir Čačić, a ne samo njegove arogantne izjave kojima se on kao predstavnik izvršne vlasti (a i u zakonodavnoj vlasti je njegova i SDP-ova koalicija u većini) miješa se u sudbenu vlast, ne priznaje sudbenu vlast i vrijeđa je.

Poput Josipa Broza Tita na poznatom “Bombaškom procesu” 14. studenoga 1928., Ratimir Čačić nam, zapravo, poručuje da on “priznaje samo sud svoje Partije”.

Čačićeva i Milanovićeva partija je sada na vlasti, pa Čačićevo nepriznavanje prvostupanjske presude izrečene glavnom tajniku HNS-a, kao i Čačićeva najava da će se (u drugostupanjskom kaznenom postupku) dokazati da je posrijedi “politički proces” ujedno je i najava da će u drugostupanjskom postupku Srećku Ferenčaku suditi spomenuti sud Partije, kojemu Čačić jedinome vjeruje.

U pravnoj državi, kad bi Republika Hrvatska takva bila, na takvo grubo narušavanje načela trodiobe vlasti koje dolazi iz samog vrha izvršne vlasti reagirao bi Predsjednik Republike, pogotovo ako je sveučilišni profesor prava.

>>Svjedoci pobili obranu: Čačiću prijeti pet godina zatvora

U tom cabaretu, na žalost Republike Hrvatske, Ivo Josipović se ponaša kao da je po profesiji i po svojoj vokaciji prvenstveno glazbenik, pa ovakvo ponašanje Radimira Čačića, potpredsjednika Vlade kojemu se u isto vrijeme u Mađarskoj sudi zbog automobilskog sudara u kojemu je usmrtio dvije žene – predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović samo prati na klaviru.

Mario Profaca

Odgovori

Skip to content