Humanitarnim koncertom otvoren 3. Aktivistički VIDIK fest 2015.

Sinoć u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa započeo je 3. Aktivistički festival VIDIK fest u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. Festival je otvoren uz prigodni govor organizatora festivala i članova humanitarne udruge ”Providnost – iz tame u svjetlost”.

U ime organizatora okupljenima se obratila inicijatorica festivala Silvana Dragun koja je objasnila smisao i razgloge pokretanja festivala. Istaknula je da nam je danas u društvu itekako potrebna solidarnost na svim razinama i to je razlog zbog čega svake godine VIDIK fest počinje jednom humanitarnim koncertom.

”Svi se moramo angažirati na izlasku iz krize, jer korupcija i nemoral u društvu nisu samo posljedica onih koji su krali nego i onih koji šute i pasivno prepuštaju agresivnoj manjini da nas vodi u propast” – naglasila je. ”Nije slučajno da se festival organizira u uskrsno vrijeme, jer smo kao djeca Božja pozvani na nov način sagledati društvenu zbilju.

Tribinama i javnim raspravama na aktualne teme i probleme našeg društva želimo potaknuti razvojne inicijative i svijest o odgovornosti. Moramo se osloboditi kulture straha i ravnodušnosti koje nam stvaraju lažnu svijest da smo kao građani nemoćni utjecati na društvene promjene ”.

Ispred udruge Providnost okupljenima se obratio predsjednik Ante Jurišić koji je ukratko predstavio rad udruge i potrebu organiziranja informatičkih tečajeva za bivše ovisnike kako bi se nakon što su se izbavili iz pakla droge mogli lakše uključiti u svijet rada.

Duhovnik udruge Providnost don Ivan Kovačević, s nekoliko prigodnih riječi, obratio se, također, govoreći o okolnostima nastanka Udruge.

Mješoviti vokalni sastav Elektrodalmacija otpjevao je četiri skladbe, odnosno obrade svjetskih evergreena: Hard to say I m sorry, River of dreams, Everybody love somebody i Eternal flame.

Govoreći o radu i uspjesima ovog ansambla pod ravnanjem prof. Tončija Tranfića svakako treba spomenuti brojne uspješne nastupe u Hrvatskoj i inozemstvu, nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima klapa i vokalnih skupina u višeglasnom pjevanju, mnoge poznate umjetnike s kojima smo surađivali na glazbenoj sceni, šest izdanih nosača zvuka od kojih je zadnji CD „Stories to remember“ bio nominiran za glazbenu nagradu Porin.

Isto tako vrijedno je istaknuti dva samostalna koncerta u glazbenoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, četiri samostalna koncerta u HNK Split te niz drugih uspješnih nastupa na TV i radio postajama.

Nakon ”Elektrodalmacije” okupljenima se obratio Ante Jeličić koji iznio dirljivo svjedočanstvo o svom obraćenju.

Zatim je VIS Konkatedrale otpjevao nekoliko prigodnih pjesama, a nakon nastupa sopranistice Maje Andrijolić i Marina Čarge na pozornicu se popeo fra Josip Marcelić koji je blagoslovio križeve s medaljom Sv. Benedikta koje su izradili i gostima poklonili članovi udruge Providnost. Na kraju je voditeljica programa Danira Matijaca predstavila program festivala i pozvala okupljene na događanja kroz tjedan kako slijede.

Utorak, 14.04.2015.

18.30 sati/ Gradska knjižnica Marko Marulić u Splitu, Ulica slobode 2, predavanje

„Palijativna skrb u gradu Splitu – možemo li bolje?“

doc. dr. sc. Marko Jukić.

Predavanje ima za cilj ponovno buđenje svijesti kako bismo konačno nešto napravili u gradu Splitu za bolesnike kojima je potrebna palijativna skrb. Kroz predavanje će biti rečeno što podrazumijeva pojam palijativna skrb, koji su standardi za palijativnu skrb te tko i kako treba organizirati palijativnu skrb na području grada Splita.

20,00 sati/ Pinakoteka samostana Gospe od Zdravlja u Splitu/ predavanje pod nazivom

„Život i djelo o. Ante Gabrića“

p. Mirko Nikolić DI,

povodom 100. godišnjice rođenja o. Ante Gabrića i otvaranja biskupijskog postupka za proglašenje blaženim Sluge Božjega o. Ante Gabrića.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content