NASTAVLJENO SUĐENJE UDBI

Njemački kriminalistički inspektor: Pritisak se vršio na Helenu Krmpotić, novinarku HRT-a, kako otac Ivan Krmpotić ne bi svjedočio

U nastavku suđenja na Višem zemaljskom sudu u Münchenu, gdje se sudi pripadnicima komunističkih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, u srijedu prijepodne je svjedočio njemački kriminalistički inspektor Roland Bruder, koji je uključen u istragu vezanu uz proces koji se vodi protiv Perkovića i Mustača i koji je svjedočio o navodnom pritisku na svjedoke u ovom procesu.

Bruder je govorio posebno o pritisku na svjedoka Ivana Krmpotića, koji bi kao svjedok tužiteljstva trebao svjedočiti tijekom procesa. Pritisak se, kako je ustvrdio Bruder, vrši na članove obitelji.

“Pritisak se posebice vršio na kćerke Helenu Krmpotić, novinarku na HRT-u i Gabrijelu Krmpotić-Kos, voditeljicu KIC-a Zagreb, koje su obje bez razloga dobile otkaz”, rekao je Bruder.

Pritisak na Sindičića se vrši i najavama odvjetnika Ante Nobila da će ga tužiti zbog davanja lažne izjave u procesu protiv Pratesa

Bruder je nadalje svjedočio o svojim saznanjima u svojstvu istražitelja o pritisku na svjedoke u procesu Perković/Mustač vezanim uz svjedoka Vinka Sindičića.

Na Sindičića, koji je već svjedočio u procesu protiv Krunoslava Pratesa, koji je već 2008. pred istim sudom osuđen na doživotnu kaznu zatvora, vrši se višestruki pritisak kako ne bi svjedočio na štetu Perkovića i Mustača, kazao je njemački inspektor.

“Pritisak na Sindičića se vrši i najavama odvjetnika Ante Nobila da će ga tužiti zbog davanja lažne izjave u procesu protiv Pratesa”, rekao je istražitelj Bruder.

Sindičić bi se trebao i u ovom procesu pojaviti kao svjedok optužbe, ali je dosad njegovo svjedočenje bilo otkazivano u više navrata.

“Ja još nisam izgubio nadu da će nam gospodin Sindičić sam sve ispričati”, rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster.

Odvjetnik sutužiteljice Gizele Đureković, Siniša Pavlović, upitao je svjedoka ima li ikakvih saznanja o prometnoj nesreći u koju je, kako je pisao hrvatski tisak, Sindičić bio upleten ovog vikenda u Njemačkoj.

“Mi smo čuli o nesreći, ali više od toga ne, jer se vodi istraga da bi se rasvijetlile okolnosti nesreće”, rekao je Bruder.

Proces se poslijepodne nastavlja čitanjem istražnih spisa.

Perković i Mustač doživjeli sudar na povratku u zatvor

Iako su u utorak navečer imali lakšu prometnu nesreću na povratku iz sudnice u zatvor, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču nastavljeno je u srijedu suđenje zbog sudioništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Današnje ročište pred Višim zemaljskim sudom u Münchenu započelo je istupom odvjetnika Josipa Perkovića koji je objasnio da je njegov klijent jučer imao prometnu nesreću, ali se osjeća dobro.

Perkovićev automobil sudario se s Mustačevim.

“Ipak bi zamolio da danas imamo češće stanke, ako je to moguće”, rekao je Perkovićev odvjetnik i dodao kako je u prometnom udesu otegotna okolnost bila ta da je njegov klijent bio vezan lisicama.

Nakon toga se predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster izravno obratio Perkoviću i upitao ga kako se osjeća. “Liječnik mi nije ništa rekao jer nisam imao nikakvih bolova. Odbio sam odlazak u bolnicu jer nisam toliko loše osjećao”, rekao je Perković i dodao da mu je “krvni tlak bio visok”.

I Mustač je sucu rekao da se dobro osjeća i da je dobro prošao. “Kod mene je sve u redu. Ja sam bio u boljoj poziciji i nije mi se ništa dogodilo”, reko je Mustač.

Nakon toga je Perković objasnio kako je u utorak predvečer nakon ročišta došlo du sudara oba vozila koja su optuženike prevozili natrag u pritvor. “Naši automobili su se sudarili”, objasnio je.

To je bio prvi put da su se optuženici obratili sudskom vijeću.

Izvor: narod.hr/h

Odgovori

Skip to content