Kad je Oluja uspjela, Foreign Office je bio izvan sebe od bijesa

Iz Večernjeg lista donosimo razgovor s Robinom Harrisom, suradnikom nekadašnje premijerke Velike Britanije Margaret Thatcher. Prilog donosimo u skraćenom obliku, odnosno dijelovima u kojima se Harris dotakao problematike hrvatskog gospodarstva, odnosa Velike Britanije prema Hrvatskoj i sudskog procesa Anti Gotovini u Haagu.

Rezanje troškova, velika državna administracija, kriza – slika je Velike Britanije 1979., ali – u grubim crtama i Hrvatske danas – pita novinarka Večernjeg lista.

“Britanija je bila u mnogo gorem stanju od Hrvatske. Nitko nije mogao upravljati državom bez dogovora sa sindikatima. Bili smo “europski bolesnik”. Hrvatska ima probleme, no Hrvatska je mala država i o njoj ne ovisi mnogo stvari” – govori Harris.

Problem brodogradilišta

No obje vlade – Thatchericina, ali i hrvatske imale su – i imaju – pred sobom veliki zalogaj – brodogradilišta.

“Otpustili smo mnogo ljudi. Brodogradilišta su dobivala potpore, no srezali smo ih. Dali smo im velike otpremnine za Londonedukaciju, preusmjerenje” – ističe Harris, no je li realno očekivati da 50-godišnji radnik u tome uspije?

Trebao bi moći. Ako mu date novac i ponude za edukaciju, ali i ako ima poslova. No ako ih nema, ako je ekonomija zapletena u regulacije, imate problem. Svi mlađi od 50 godina moraju natrag na tržište rada – sumira osnovu ekonomske politike. U stvarnosti je to bilo drugačije, dio ljudi je jedva preživljavao, mnogo ih se iselilo iz zemije – poput medicinskih sestara jer su zbog rezanja troškova

Pismo stručnjaka

Pismo intelektualaca i pravnika o Gotovini važna je stvar. Vlada bi ga trebala iskoristiti da se sruši ta grozomorna presuda

uvjeti rada u bolnicama bili nemogući – drugi dio obogatio, korporacije dobile moć. Često je bilo duboko ironič­no i gorko, baš kao u pjesmi Shipbuilding Elvisa Costella. Da, zatvorili su brodogradilišta, no – evo – ponovno ih otvaraju. Gradit će u njima brodove za Falklandski rat. Jesu li novi kaput ili dječji bicikl vrijedni poginulih, pita se Costello.

“To je samo propaganda. Nije bila nevoljena, nezadovoljan je bio manji dio ljudi. Uostalom, birali su je tri pu­ta za premijerku. Imali smo tri miliju­na nezaposlenih, no od sredine 80-ih stvorili smo milijun novih poslova. Do M. Thatcher nitko nije rješavao pro­bleme. Thatcher je natjerala ljude da se suoče sa stvarnošću koja je često bolna te da se oslone na sebe. Prijaš­nje vlade su održavale industriju po­ticajima i tiskali novac kad zagusti. Prividno je bilo dobro” – kaže.

Nije M. Thatcher bila jedina koja je znala kako riješiti problem, samo jedina se usudila, kaže. Odgojena u metodističkoj obitelji, kćer vlasnika dućana, bila je uvjerena da je jedino rješenje da se čovjek osloni na sebe i radi. No, mogu li to svi?

Hrvatski neprijatelj

Je li Britanija hrvatski neprijatelj?

“Bila jest. Zbog glupe ideje da će ojaćati njemački utjecaj pa je osjećala da mora biti na strani Jugoslavije. Britanija je pokušala zaustaviti akciju razbijanja opsade Sarajeva te Oluju, ali su nas Amerikanci nadglasali. Kad je Oluja uspjela, Foreign Office je bio izvan sebe od bijesa” – rekao je Harris.

O Gotovini

Pismo intelektualaca i pravnika o Gotovini važna je stvar. Vlada bi ga trebala iskoristiti da se sruši ta grozomorna presuda – smatra Harris.

Večernji list

Odgovori

Skip to content