Zašto Banac (opet) napada Raspudića?!

Banac ozbiljno opleo po Raspudiću: Slap besmisla iz camere obscure – Posljedica koncipiranog socijalizma budala je Raspudićeva kritika Papi da ‘Hrvate u BiH zaobilazi kao da su radioaktivni’. Ova naopaka projekcija polazi od zlonamjerna tumačenja BiH

Politički analitičar i povjesničar Ivo Banac u najnovijem komentaru u Jutarnjem listu oštro je kritizirao Ninu Raspudića, odnosno nekoliko teza koje je iznio u svojim tekstovima za Večernji list i banjalučke Nezavisne novine.

Nastavak je to demonstriranja animoziteta prema Raspudiću i njegovim tumačenjima aktualnih političkih okolnosti. Tako se Banac referirao na kolumnu u kojoj Raspudić zamjera papi Franji što ide ‘samo’ u Sarajevo i Hrvate zaobilazi kao da su radioaktivni. Dotaknuo se Banac i Raspudićeva komentara u Večernjem o odazivu državnika na Putinovu paradu u Moskvi.

Prenosimo ”kritične” djelove.

”Nino Raspudić prošlog je tjedna prolio slap besmisla vezano uz odluku češkog predsjednika Miloša Zemana da se odazove Putinovu pozivu na moskovsku paradu u povodu obilježavanja ruske pobjede u Drugom svjetskom ratu (Večernji list, 10. Travnja). Toj odluci, naime, suprotstavio se američki veleposlanik Schapiro i tako, po Raspudiću, pokazao nizu dvostrukih kriterija, tipičnih za američku ”demokratsku bajku”. Istresao je Raspudić cijelu vreću optužbi na račun američkog licemjerja od ”najnovije agresije na Jemen”(?), rušenja ukrajinskog predsjednika Janukovića, ”koji je imao izborni legitimitet i uspijevao … održati zemlju cjelovitom”, do Guantanama, Carle del Ponte (‘) i represivnog ponašanja Saudijske Arabije”, piše Banac u Jutarnjem.

Nastavlja kako ”u svojoj tužbalici uime ”manjih američkih saveznika” protiv moćnog Ujka Sama Raspudić zapravo predlaže politiku zadovoljavanja Rusije, jer, veli, Zemanovoj ”zemlji” ne treba američko zaoštravanje s Moskvom, jednostavno zato što je, za razliku od dalekog Washingtona, Prag na prvoj crti tog konflikta, zbog kojeg danas može trpjeti energetski, a sutra možda i vojno”.

Banac u središnjem dijelu komentara iscrpno obrazlaže svoje teze o američkoj politici, Obaminoj doktrini i antiamerikanizmu, da bi pred kraj ponovno u priču uveo Raspudića.

”Ljude poput Raspudića bit će teško uvjeriti, jer sve ideologije primaju poticaje kroz naopaku projekciju iz vlastite camere obscure. Što se Raspudića tiče, njegova naopaka projekcija polazi gotovo isključivo od zlonamjerna tumačenja Bosne i Hercegovine. Za njega ne samo da BiH ne smije funkcionirati, nego američka politika, koja je navodno probošnjačka (?), ne vodi željenom raspadu ove zemlje. To je Raspudićeva verzija Pizonove pravde. Ne treba naglašavati koliko takav destruktivan pristup opterećuje hrvatsku politiku u BiH, ali zato najizravnije pomaže Dodiku i njegovu gazdi Putinu”, napominje Banac.

Slijedi završni, možda najzanimljiviji dio Bančevog komentara o Raspudiću.

Raspudićeva je teza da savezništvo s Washingtonom hrvatsku politiku vodi k ”desubjektiviranju Hrvata u BiH”. Krajnje posljedice ovako koncipiranog socijalizma budala razvidne su iz Raspudićeve najnovije kolumne banjalučkim Nezavisnim novinama. Lipanjskom posjedu pape Franje Sarajevu, veli Raspudić, najviše će se veseliti Srbi. No, može se dogoditi da će ga Bošnjaci ignorirati jer je osudio armenski genocid (!), a Hrvati bojkotirati ”jer ih poglavar Katoličke crkve zaobilazi već treći put kao da su radioaktivni”. Hrvati, naime, ne žive u Sarajevu (gdje se ”broj svećenika opasno približava broju katoličkih vjernika”), nego u Kreševu”, citira Banac Raspudića i konstatira:

”Jednom snimkom camera obscura stišće vrijeme. Vrijeme destrukcije.’

Izvor: jutarnji.hr/direktno.hr

1 comment

  1. hzhb

    Nino kao rođeni BH Hrvat i domoljub, puno bolje razumije stvarni položaj Hrvata u državi Bosni i Hercegovini, nego Banac kojem stoga poručujem :”Nemoj nas ti braniti, molim te!!”

Odgovori

Skip to content