Zbog gužve na suđenju Pupovcu, Mesiću i Pusić, intervenirala i policija!

Etičko sudište: svi optuženi mogu reagirati, a mogu se i pokajati. Nitko se još nije pokajao. Oni to nastoje ignorirati, no interes građana je ogroman unatoč informativnoj blokadi, ističe Hodak

Zbog velikog broja građana koji su u subotu oko podne htjeli prisustvovati trećoj sjednicu Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta koja se održavala u maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski, morala je intervenirati i policija! Brojni zainteresirani građani nisu, naime, mogli ući u dupkom punu dvoranu, pa se vrata Lisinskog nisu mogla zatvoriti, zbog čega su i došle snage reda.

To najbolje govori koliki je interes vladao za skup na kojem su dr. Zvonimir Šeparović, odvjetnik Zvonimir Hodak, dr. Zdravko Tomac, dr. Josip Jurčević, odvjetnik Željko Olujić… govorili o grijesima Stjepana Mesića, Vesne Pusić i Milorada Pupovca, koji su u subotu etički osuđeni zbog veleizdaje.

”U Hrvatskom nacionalnom etičkom sudištu ne provodimo istrage već iznosimo opće poznate činjenice. Tako smo za Vesnu Pusić rekli da je sustavno radila protiv interesa Hrvatske, da je 1993. organizirala sastanak Srba i Hrvata u Mimari, gdje je pokušala umanjiti srbijansku agresiju govoreći da se radi o građanskom ratu, što je u Saboru zlonamjerno proglasila Hrvatsku agresorom na Bosnu i Hercegovinu. Stjepan Mesić je osuđen za veleizdaju jer je 1967. kao zastupnik u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske tražio vrlo oštre kazne za hrvatske znanstvenike i kulturne djelatnike koji su potpisali Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, jer je kompromitirao Hrvatsku pjevajući ustaške pjesme u Australiji te usput otuđivao čekove, jer je umirovio hrvatske generale kada je postao predsjednik, jer je lažno svjedočio u Haagu… Budimira Lončara smo, pak, etički optužili da je 1991. potaknuo rezoluciju UN-a o embargu na uvoz oružja u vrijeme dok je Srbija bila naoružana do zuba, a Hrvatska posve razoružana, zatim da je bio šef OZNE u Zadru, a naveli smo i imena ubijenih građana od strane OZNE na tom području”, opisao nam je dio sjednice Etičkog sudišta odvjetnik Zvonimir Hodak.

Pojasnio je potom da članovi Etičkog sudišta svakog optuženog obavještavaju o sjednicama i pozivaju da dođe na njih.

”Svi etički optuženi mogu reagirati, braniti se, a mogu se i pokajati. Nitko se još nije pokajao niti se pojavio na našim sjednicama. Oni to nastoje ignorirati, no informacije o našem djelovanju se jako brzo šire, što dokazuje ogroman interes građana. No, dok sjednicama Hrvatskog etičkog nacionalnog sudišta ne mogu prisustvovati svi koji bi željeli, jer je gužva prevelika, dotle glavni mediji bojkotiraju Etičko sudište. Naša slijedeća sjednica bit će 9. svibnja, a održat će se ponovno u Zagrebu. Opet očekujemo velik broj građana i bojkot događaja od strane glavnih medija”, dodaje Hodak.

Valja ovdje napomenuti da je Hrvatsko nacionalno etičko sudište na sjednici u Lisinskom, osim što je za veleizdaju osudilo Stjepana Mesića, Vesnu Pusić i Milorada Pupovca, podignulo i etičke optužnice protiv Zorana Milanovića, Budimira Lončara, Vesne Teršelić i Carl Bildta.

”Istaknuli smo da je Carl Bildt nepoželjan u Hrvatskoj. Radi se o zločestom švedskom ministru vanjskih poslova i predstavniku međunarodne zajednice koji je cijelo vrijeme radio protiv interesa Hrvatske, tražio je da se Tuđmanu sudi na sudu u Haagu, a koji danas ima kuću na Korčuli gdje ljetuje, premda prezire Hrvatsku”, istaknuo je dr. Zvonimir Šeparović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta.

Dr. Zdravko Tomac i dr. Josip Jurčević također su za direktno.hr ukratko podijelili svoje dojmove sa skupa te su istaknuli da je odaziv građana na sjednicu HNES-a bio neočekivano velik, da su mnogi stajali jer nije bilo mjesta, da su mnogi ostali izvan dvorane i da je podrška iz publike bila vrlo glasna.

Pupovac u svoj džep spremio novac namijenjen srpskoj manjini?!

U etičkoj osudi Milorada Pupovca, potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke, stoji da je etički odgovoran što je kao zastupnik Srba u Hrvatskoj, od početka velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, stao na stranu okupatora, umjesto da pokuša umiriti dio etničkih Srba iz Hrvatske koji su se priključili agresoru…

Etički je odgovoran i što je u veljači 1992. grubo napao kardinala Kuharića i optužio Katoličku crkvu u Hrvatskoj izjavivši da je u Hrvatskoj ”jedanaest tisuća srpske djece pokršteno, a te tvrdnje nikada nije dokazao.

Valja ovdje podsjetiti da je Nenad Vlahović, predsjednik Srpske pravedne stranke, na sjednici HNES-a iznio brojne tvrdnje i dokaze o financijskim malverzacijama Milorada Pupovca, predsjednika Srpskog narodnog vijeća!

”Nenad Vlahović, Srbin iz Hrvatske, je iznio optužnicu protiv Pupovca, govoreći o zlouporabi novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini u Hrvatskoj. Rekao je da je Pupovac ostvario veliku materijalnu korist, prisvajajući si novac namijenjen manjini. Govorio je o njegovom etno biznisu te o činjenici da je puno učinio za sebe, a jako malo za Srbe u Hrvatskoj. On ima dokumente, odnosno dokaze za te tvrdnje, a protiv Pupovca vodi i sudski postupak. Hrvatsko nacionalno etičko sudište u svoje, te Nenad Vlahović u svoje ime, etički su osudili Milorada Pupovca za veleizdaju i etičke propuste”, pojasnio nam je dr. Zvonimir Šeparović, predsjednik HNES-a, nakon sjednice u Lisinskom.

Dodao je potom da je Etičko sudište toplo podržalo Vlahovićev istup te da su članovi Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta na sjednici istaknuli da je Nenad Vlahović etnički Srbin koji otvoreno kaže da je Hrvatska njegova domovina te koji osuđuje Milorada Pupovca jer ne radi u korist manjine, već isključivo u vlastitu korist.

”Gospodin Vlahović rođen je u Garešnici, bio je moj student, a Domovinski je rat proveo u Hrvatskoj te je oba svoja sina tada uputio u Hrvatsku vojsku”, pojasnio je dr. Šeparović.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content