Biskupi zabrinuti zbog bijele kuge

Zbog slabijeg punjenja proračuna, koji je opterećen posljedicama poreznih reformi i dugogodišne recesije, osječka Gradska uprava odlučila je smanjiti novčane potpore za novorođenčad s tri tisuće kuna na tisuću kuna, osim za socijalno ugrožene obitelji, korisnike naknada Centra za socijalnu skrb, kojima će naknada ostati ista, izvijestili su u osječkoj Gradskoj upravi.

Vijest je to koja je objavljena isti dan kad su hrvatski biskupi s jubilarnog 50. zasjedanja HBK u Zagrebu uputili apel kojim žele istaknuti kako je prijeko potrebno što prije uspostaviti konstruktivni dijalog između društvenih, političkih, gospodarskih i svih drugih relevantnih čimbenika radi zajedničkoga pronalaženja rješenja glede naše demografske budućnosti.

U apelu biskupi ističu kako iz godine u godinu raste broj umrlih u odnosu na broj rođenih. Ako se nastave aktualni trendovi, po ozbiljnim procjenama demografa, Hrvatska će sredinom ovoga stoljeća imati oko milijun stanovnika manje. Za otprilike 40% opast će broj stanovnika mlađih dobnih skupina. Drastično smanjenje radno sposobnog stanovništva uzrokovat će nesagledive društvene i makroekonomske promjene.

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić svoju je mjeru pravdao činjenicom kako proteklih godina zbog novčanih pomoći za novorođenčad ionako nije bilo znatnijih pomaka u natalitetu. Ističući kako je to bolan korak, dodao je kako nemaju izbora, da se nikome ne ispričava i ne opravdava, ali da povlači jedini mogući potez. “Moramo to učiniti kako bismo opstali”, poručio je Vrkić.

Oštro je na ovakav potez reagirao ugledni hrvatski demograf prof. dr. Anđelko Akrap. Prema njegovim riječima to je potpuno nerazumna odluka i ne može je shvatiti bez obzira na krizu jer ona znači rezanje budućnosti. “Neka gradske uprave pogledaju podatke i kakva nas demografska katastrofa očekuje prije donošenja ovakvih odluka. Nadam se da se za Osijekom neće povesti i drugi gradovi jer je svako živorođeno dijete veliki dobitak za zemlju”, konstatira Akrap.

Akrap i drugi demografi svjesni su kako neće samo naknade za rođenje djece riješiti problem, jer važno je mladim obiteljima osigurati stan i posao, a ne gledati kako nam mladost ponovno kreće u egzodus prema bogatijim zemljama nadajući se boljem životu. No, bez obzira na recesiju koja traje već godinama, demografi ističu kako trebamo pravu pronatalitetnu politiku, jer nikad neće doći vrijeme u kojem ćemo imati novca za sve, ali za budućnost naroda u kojem je zavladala bijela kuga, u kojem će za petnaestak godina dva stara stanovnika dolaziti na jednog mladog, demografska politika je prioritetno pitanje.

O tome govore i biskupi u apelu, navodeći kako je potrebno uvažiti upozorenja demografskih stručnjaka i ne prepuštati situaciju stihiji koja neminovno vodi u demografsku propast Hrvatske. Nužno je brzo reagirati te pokušati zaustaviti ili barem usporiti spomenute negativne trendove. Stječe se dojam da većina hrvatske javnosti nije dovoljno svjesna dugoročnih posljedica nastavljanja sadašnjih demografskih kretanja.

“Ovo je zajednički brod i, ako on potone, svi ćemo potonuti”, kazao je predstavljajući apel riječki nadbiskup Ivan Devčić i zaključio kako to nije pitanje ni vjere ni nevjere, ni političkog opredjeljenja. Pametnome dosta!

Pred vas stavljam: život i smrt, blagoslov i prokletstvo. Život, dakle, biraj! (Pnz 30,19)

IVAN UGRIN/MISIJA

Odgovori

Skip to content