Udbin killer Sindičić svjedočit će i dokrajčiti Perkovića i Mustača

Sindičić je opisao povijest svojih problema s Josipom Perkovićem, koji su nastali nakon što je on uhvaćen u Škotskoj zbog atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula

U nastavku suđenja Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču danas je svjedočio bivši kriminalistički inspektor Rudolf Kreilinger, koji se 25 godina bavio likvidacijama Hrvata i drugih izbjeglih s područja bivše Jugoslavije na području Njemačke.

U svom radnom vijeku susreo se ili je osobno radio na trinaest likvidacija ili pokušaja likvidacija Hrvata, dr. Branka Jelića, Đure Zagajskog, Ante Kostića, Ilije Vučića, Nikole Miličevica, Joze Miloša, Stjepana Đurekovića i drugih.

Većinom su to bile neprofesionalne likvidacije, navodi Kreilinger.

Kreilinger je govorio i o navodnom pokušaju likvidacije Stjepana Meseka koji je prije nekoliko dana osobno svjedočio na sudu i, kako kaže, postoje sumnje da je Mesek sam izmislio napad na sebe, jer su hrvatski emigranti počeli sumnjati da je Udbin agent.

Na pitanje odvjetnika Ante Nobila je li mu poznato da je Jozo Miloš doveden u vezu s ubojstvom Brune Bušića i da je njegova likvidacija bila osveta emigracije za Bušićevu smrt, Kreilinger odgovara da mu to nije poznato.

Sudsko vijeće je zanimalo i jesu li određene službe ili institucije u Hrvatskoj pokazale interes za rješavanje tih ubojstava, Kreilinger odgovara da nisu i da, osim Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća, nitko drugi mu se nikad nije obratio.

Većina hrvatskih emigranata nisu bili teroristi, navodi Kreilinger iako su se jugoslovenske vlasti „rado bavile terorizmom“ na njemačkom području, a tražili su i podršku njemačkih vlasti, pri čemu su jugoslovenski konzulati imali svoje određene uloge.

U nastavku procesa svjedočila je i sutkinja na visokom njemačkom sudu Dr. Yvonne Ott, koja je saslušala Josipa Perkovića nakon izručenja Njemačkoj.

Perković osim osobnih podataka, nije dao nikakave druge informacije, izjasnivši se kako razgovarati želi samo sa svojim pravnim zastupnicima. Dodao je i kako nije ugrožavao Njemačku, nego je radio protiv terorizma, te da je u penziji i da prima 6500 kuna na mjesec.

Dr. Ott je 10.02.2014. saslušala i Vinka Sindičića. Razgovor sa Sindičićem je obavljen u smislu njegove motivacije – hoće li svjedočiti ili ne. U izvješću se navodi da živi u Berlinu.

U tom razgovoru je Sindičić opisao povijest svojih problema s Josipom Perkovićem, koji su nastali nakon što je on uhvaćen u Škotskoj zbog atentata na hrvatskog emigranta Nikolu Štedula.

Prije toga je sve dogovorio s Perkovićem o čuvanju njegove imovine, obitelji i jednog posebnog pištolja. Sindičić je sumnjao da ga u Škotsku šalju upravo zato da bi tamo bio uhićen. To samo dokazuje da je Perković znao i za atentat na Štedula.

Nakon odsluženja zatvorske kazne vraća se u Hrvatsku, gdje je došlo do političkih promjena i Perković je spašavao sebe, te se nije htieo službeno sastajati sa Sindičićem, svjedoči sutkinja Ott.

Sindičić je od Perkovića tražio da ga „opere od sumnji da je sudjelovao u likvidaciji Brune Bušića“.

Sutkinja navodi kako je Sindičić objasnio da je sve što je ostavio Perkoviću na čuvanje prije odlaska u Škotsku dobio nazad, osim pištolja.

Kada je počeo proces protiv Pratesa, Perković tada sam traži kontakte sa Sindičićem. Kako je Sindičić naveo u razgovoru s dr.Ott, nije htio da se presudom Pratesu sve ostalo zaboravi i gurne pod stol, stoga se i stavio na raspolaganje sudu kao svjedok.

Dalje, kako navodi dr. Ott, Sindičić je rekao kako ga je odvjetnik Nobilo kao i Perković, pritiskao da promijeni iskaz kojim tereti Perkovića i kako se zbog toga vodi proces protiv njega u Hrvatskoj. U Hrvatskoj ga se tereti da je dao lažni iskaz, upravo ovaj kojim tereti Perkovića, a sve to je koordinirano iz Zagreba, od strane Mladena Bajića“, prepričava sutkinja Ott i dodala da je Perković od Sindičića tražio lažni iskaz za sebe i Mustača.

„Već sutra može zatrebati i tebi, a onda ćemo mi pomoći tebi”, prepričao je Sindičić sutkinji razgovor s Perkovićem.

Perković mu je dao i telefon, kako bi mogli komunicirati, ali se Sindičić, kako kaže, nije javljao na njegove pozive.

Sindičić je sastavio i jednu izjavu, prije promijenjenog iskaza, i jednu nakon tog iskaza, a koje je sakrio radi svoje sigurnosti.

Za taj promijenjeni iskaz je dobio 15.000 eura. Dr. Ott ga je pitala je li to i napravio radi novca, na što je, kaže, Sindičić ustao i počeo pokazivati svoj skupocjeni sat, marku odijela remena, cipele, aludirajući na to kako on ima novaca i da mu taj novac nije potreban.

Svjedok Ante Glavan je svjedočio o službenoj zabilješci koju je napravio 1994. godine kao istražitelj vojne obavještajne službe za istraživanje krvnih delikata.

Nalog za prikupljanje informacija, u predmetu u kojem je navedeno da je Josip Perković počinio nekoliko kaznenih dijela, dobio je od svojih nadređenih Ante Gugića i Mate Laušića.

Josip Perković je u to vrijeme bio vojna osoba sa činom brigadira, te je bio u nadležnosti vojne obavještajne službe.

Kaznenu prijavu protiv Perkovića su potpisali Krišto, Drviš i Lekić.

Glavan navodi kako mu je tom prilikom Perković rekao da mu je poznato pisanje beogradskog tiska o njegovoj navodnoj umiješanosti u ubojstvo Stjepana Đurekovica i da je ta pisanja pokrenuo Branko Traživuk, Perkovićev nekadašnji bliski suradnik.

Perković se izjasnio kako je spreman i da bi volio da mu se sudi u Hrvatskoj.

“S Đurekovicem nisam imao nikakve veze niti sam s njim upoznat pod bilo kojim okolnostima”, rekao je Perković Glavanu u informativnom razgovoru.

Perković navodi kako je sastavljajući izvješća dok je radio za SDS, a i poslije, mijenjao svoja izvješća kako je situacija zahtijevala, tako da ta izvješća nisu uvijek bila istinita.

“Nastojao sam pomoći Hrvatima, ako je to bilo moguće”, prepričao je Ante Glavan razgovor s Perkovićem i sačinio zabilješke koje je dostavio Vojnom sudu.

Glavan navodi kako su tom prilikom ispitane i neke druge osobe i da nitko od njih nije teretio Perkovića po niti jednoj točki optužbe. Za Perkovića kaže da je bio izuzetno kooperativan.

Na pitanje suca Daustera jesu li u tom razgovoru spominjane i neke mikro-kasete, Glavan je potvrdio, te dodao kako je Perković rekao da su te mikro-kasete njegove osobne zabilješke koje samo on moze protumačiti, a nastale su za vrijeme njegova rada u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Ante Glavan navodi da za vrijeme njegovoga rada na njega nitko i nikad nije utjecao.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content