M. Ivanišević: Kako se na HTV-u govori o referendumu o ulasku u EU

 ‘Otvoreno’ HTV-a o datumu održavanja referenduma o ulasku u EU.

U emisiji je između ostalih gostovala i ministrica gospođa Pusić. Gđa. Pusić je bila vrlo zadovoljna sa sobom, stalno se smješkala, a ustavni naziv Hrvatski sabor pretvorila je u parlament

, pa su i ostali to preuzeli, jer tako Hrvatski sabor vesna_pusicnaziva „najpametnija“ žena u Hrvatskoj.

Između ostalog rekla je i sljedeće: «Hrvatska ne gubi gubitkom istočnog tržišta ništa jer za uzvrat dobiva cijelo EU tržište na koje će moći izvoziti bez carine.» Mora joj biti poznato da mi uvozimo sve proizvode, osim nekih prehrambenih, iz EU bez carine, da su nam smanjili i izvozne kvote za šećer, i da smo na taj način uništavali vlastitu proizvodnju. Nisu zahtijevali samo izručenje generala u Haag već su nas i gospodarski, uz pomoć naših vrlih političara, uništavali. Nije navela koje proizvode ćemo moći izvoziti na to veliko tržište.

Prema Kukuriku koaliciji doći će strani investitori, valjda slični onima koji su kupili sisačku i splitsku željezaru, banke, Dalmatinku u Sinju i mnoge druge. Datum 22. siječnja za referendum je sasvim u redu, Hrvati će još biti pod dojmom svetkovanja, skijanja i svatko tko je želio mogao se i do sada upoznati s Lisabonskim ugovorima i svim poglavljima koje smo referendumpotpisali.( Mi smo jako pismen narod, a oni manje pismeni će slušati preporuku Pape Benedikta i HBK.) Ministrica je sigurna da će referendum proći, a kako i ne će kada je zajedno s bivšim vladajućima glasovala za promjenu Ustava. Kako ćemo biti ravnopravni partneri na tom velikom tržištu pokazuje i način sprečavanja Todorićeve kupovine Mercatora.

Predstavnik GONGA se je usudio buduću ministricu osloviti sa „Vesna“, koja ga je vrlo brzo bez riječi stavila na mjesto koje mu pripada, pa je to u daljnjoj diskusiji izostavio. Dao je zanimljivu izjavu da građanima nije toliko važan sadržaj poglavlja koje je potpisala RH, već načelo jesu li za ulazak u EU ili nisu. Mislim da odluka nije hir, već da trebamo biti upoznati sa sadržajem poglavlja kao i sa Lisabonskim ugovorima.

Još dosta mudrosti je rekao član HDZ-a, predstavnik MVPEI-a. Objasnio nam je da su se pregovori vodili godinama i da je to poznato narodu. Da je sve ispregovarano bilo objavljeno na internetu i da su oni putovali po cijeloj Hrvatskoj, posjetili sve djelatnike županija i JLS-e i upoznali ih sa sadržajima. Nije napomenuo da je to bila njihova verzija dobrobiti ulaska i da su u većini, ako su, posjećivali svoje stranačke članove. U medijima je bila objavljivana samo njihova interpretacija s kojom su mogli bili upoznati gledatelji i čitatelji. Internet služi uglavnom drugima, koji su zainteresirani više za zabavu.mvpei

Na upit zbog čega je promijenjen Ustav RH odgovorio je: da je pokojni predsjednik Tuđman tvorac članka 141. Ustava RH i da je u njemu odredio da se odluka o udruživanju RH donosi ne referendumu većinom glasova ukupnog broja birača u državi samo radi sprječavanja udruživanja s republikama bivše SFRJ tj. Srbijom. Ova izjava je ponovno pogrešno tumačenje Ustava. Pokojni predsjednik Tuđman, ako je samo on bio tvorac članka 141., želio je da se tako važna odluka donosi glasovanjem većine građana i to bez obzira na koju državu ili uniju se udruživanje odnosi. U mnogim državama članicama EU referendumu mora pristupiti bar jedna trećina ukupnog broja birača. Prema zadnjoj promijeni Ustava u Hrvatskoj može pristupiti samo 100 000 birača i ako od toga 50 001 glasuje „za“ referendum je pravovaljan i mi ulazimo u EU. Za takovu izmjenu Ustava glasovala je većina sabornika. Radi se o još jednoj prijevari građana, bez javne rasprave, pod maskom demokratski izabranog Sabora a zapravo prema komunističkoj praksi, koju mnogi sabornici veoma dobro poznaju.

Predsjednik Udruge Grozd, gosp. Ilčić, isto nije uspio javnost upoznati sa svim bitnim nepovoljnostima ulaska u EU.

U cijelom prepucavanju i gubljenju vremena mi nije jasno koga obvezuje stavak 5. članka141 Ustava u kojem se propisuje da se referendum mora održati u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Hrvatskog sabora. Je li ta odluka donesena i kada ili nije?

Oni koji žele argumentirano objasniti građanima štetnost pristupanja EU nemaju pristupa medijima, pogotovo ne HTV-u. Nazivaju se „euro-skepticima“. Šire nemilosrdnu propagandu. U Večernjaku stoji velikim slovima: „Građani Hrvatske, od sada i vi krojite sudbinu Europe!“ Koja drska izjava, 12 hrvatskih zastupnika će između 736 zastupnika mijenjati ili utjecati na EU politiku. Na HTV nastupaju ugledni poljoprivrednici, jedan navodi da ćemo dobiti velike poticaje, a drugi izjavljuje da će strojeve moći uvoziti bez carine i kao ugledni poljoprivrednik ne zna da je to mogao i do sada, a da se kod carinjenja plaća PDV, a iz Srbije se uvozi čak i kopriva.

Vrte se reklame o mogućnostima studiranja na fakultetima država članica, a ne navode da je to i sada moguće ako se aktivno zna jezik te države, ako se ima novaca ili se osigurala stipendija, i da je predsjednik Francuske pozvao francuske studente u Engleskoj da provjere koliki porez plaćaju u Engleskoj a koliki u vlastitoj zemlji, drugim riječima poziva ih da se vrate.

Nisam pročitala o europskoj solidarnosti kada tvornica automobila SABA u Švedskoj ide u stečaj jer Kinezima nisu ispunjeni svi njihovi zahtjevi. Pomaže se samo kod očuvanja nekih banaka. I to je pokazatelj da sami moramo stati na noge, donijeti red u državnoj upravi, održivom broju općina, ograničiti ili smanjiti davanja raznim udrugama i manjinama, a sredstva usmjeriti razvoju industrijske i prehrambene proizvodnje. O tome govore mnogi ekonomisti, koje izgleda isto nitko ne sluša. Glavno je da uđemo gladni i bosi u EU i da osiguramo dobro plaćene fotelje političarima koji su doveli zemlju na prosjački štap. Nije ih sram, jer vladaju kao u jednopartijskom sustavu, bez sluha za to što govori i kako živi širi sloj naroda, izabrani su demokratskim putem

Svim čitateljima portala želim sretan Božić i sve najbolje u Novoj godini.

Mira Ivanišević

Odgovori

Skip to content