Blagdan sv. Stjepana prvomučenika

Danas, 26. prosinca, Katolička crkva slavi blagdan sv. Stjepana prvomučenika. Dan je to kojim se želi istaknuti radost Kristova rođenja i mučenička povijest kojom je obilježeno kršćanstvo.

Sveti Stjepan, prvi kršćanski mučenik ili prvomučenik, bio je jedan od sedam đakona izabranih u počecima crkve. Po svojoj službi bio je skrbnik za siromašne, činio je velike i čudesne znakove u narodu, skrbio se za udovice te se isticao u darežljivosti i čistoći. Posvuda je navješćivao radosnu vijest svog Učitelja, a njegovo otvoreno propovijedanje te pripadništvo zajednici kršćanskih učenika dovelo ga je do osude za bogohuljenje, a potom i do smrti kamenovanjem.

Propovijedi sv. Stjepana obratile su mnoge Židove, a broj prvih učenika (kršćana) u Jeruzalemu je iz dana u dan sve više rastao. Zbog ugleda u narodu i pozitivnog djelovanja, Židovi u Sinagogi i Hramu su čvrsto odlučili Stjepana uhititi i izvesti pred sud te ga pogubiti kamenovanjem. Dok su ga ubijali, sv. Stjepan im je oprostio poput svoga Učitelja Isusa. Umirući, bilježi Sveto pismo, Stjepan je klicao: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!”.

Nakon Stjepanove mučeničke smrti, njegovo je tijelo preuzeo židovski pismoznanac Gamaliel i pokopao ga u grob na svojoj zemlji u blizini Jeruzalema. Ostaci tijela sv. Stjepana su iskopani te su kasnije čašćeni i na zapadu, jedan dio relikvija je prenesen u Carigrad, a drugi dio u Rim te zakopan uz tijelo sv. Lovre, đakona.

Sveti Stjepan se obično prikazuje kao mladić odjeven u đakonsku dalamtiku, s mučeničkom palmom u jednoj i kamenom u drugoj ruci.

Pripremila: Antonela Marinović

Odgovori

Skip to content