Monografija ‘Povijest hrvatskog grba’

Monografija ‘Povijest hrvatskoga grba’ Dubravke Peić Čaldarović i akademika Nikše Stančića, prvi je znanstveno utemeljeni prikaz faza razvoja hrvatskoga grba kroz stoljeća. Monografija je predstavljena u ‘Školskoj knjizi’ u Zagrebu koja je i izdavač ovoga važnog historiografskog djela. S podnaslovom ‘Hrvatski grb u mijenama hrvatske povijesti od 14. do početka 21. stoljeća’ ta knjiga, svjedočeći o uporabi grba kao oznake političkoga i kulturnog identiteta hrvatskog naroda od prvog grba s tri okrunjene lavlje glave, pruža detaljnu analizu heraldičkog znakovlja povijesnih prostora središnje Hrvatske, Dalmacije i Slavonije te Dubrovnika i Istre.

‘Povijest hrvatskoga grba’ prva je prava znanstvena, kritički napisana monografija o hrvatskom grbu i poklon hrvatskoj historiografiji, istaknuo je akademik Tomislav Raukar. Ocijenio je kako je knjiga lijepo oblikovana i izrazito jednostavna za korištenje jer reprodukcije prate tekst, a uz glavnu temu prikazuju se i pojedine etape hrvatske povijesti.

Recenzent Neven Budak drži kako je monografija i aktualna, bavi se danas privlačnom temom identiteta, odnosno u ovom slučaju različitim hrvatskim identitetima koji se odražavaju kroz hrvatske grbove. S jedne strane grbovi su izraz same identifikacije, a s druge identifikacije koju netko nameće izvana te iskaz težnji prema nečemu i iskaz ostvarenoga, ustvrdio je.

Knjiga sažima sve što se dosad znalo o temi kojoj se donedavno nije posvećivalo dovoljno pažnje, ali ona daje i temelje te metodološki obrazac za buduća istraživanja, ocijenio je Budak.

Autori afirmiraju heraldiku kao važnu pomoćnu povijesnu disciplinu, koja je zbog područja koja istražuje i povijesnih okolnosti u hrvatskoj historiografiji imala uspone i padove, no održala je kontinuitet i interes za nju ponovno je ojačao u proteklih 20 godina, rekla je recenzentica Mirjana Matijević Sokol. Znanstvenim i popularnim diskursom knjiga donosi priču o povijesti hrvatskoga grba i rješava niz dvojbi koje su se javljale kroz hrvatsku povijest, dodala je.

Autorica Dubravka Peić Čaldarović napomenula je kako se tim izdanjem željelo naglasiti posebnost domaće heraldičke baštine i njezine povezanosti s europskom poviješću i baštinom, dok je akademik Nikša Stančić rekao da su knjigu nastojali pisati na dostupan te istovremeno znanstveni način, koji pripada području heraldike.

HKR

Odgovori

Skip to content