Mesić ponovo osuđen zbog klevete

ZAGREB – Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovno je danas pred zagrebačkim Općinskim građanskim sudom proglašen krivim za klevetu francuskog odvjetnika Ivana Jurašinovića, kome mora isplatiti 70.000 kuna (9.300 eura) odštete zbog nanošenja duševne boli.

Suđenje je ponovljeno jer je zagrebački Županijski sud ukinuo prvu presudu iz 2008. godine.

Odštetu francuskom advokatu dosudio je zbog Mesićeve izjave iz 2006. kad je Jurašinoviću javno poručio da bi bilo najbolje da posjeti Vrapče (psihijatrijsku bolnicu).

“Tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć. To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši ljekari su poznati po efikasnosti”, rekao je tada Mesić u svom poznatom kafansko- balkanskom stilu ophođenja.

Francuski odvjetnik u toku postupka rekao je da ga je Mesićeva izjava uvrijedila, jer je u Vrapču psihijatrijska bolnica, te da mu je ozbiljno narušila ugled u Francuskoj i obilježila kao “ludog advokata”.

On je izjavu shvatio i kao prijetnju, jer je u Hrvatskoj ranije vladao komunistički režim u kojem se ljudi “tjerani u ludnice samo da bi nestali”, te je ocijenio da je situacija u Hrvatskoj još uvijek takva.

Spor između Mesića i Jurašinovića izbio je pošto je odvjetnik u Francuskoj podnio krivičnu prijavu u ime Marina Tomulića protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubistva, u kojoj je naveo da je Mesić “svojevrstan politički patron naručioca ubistva Hrvoja Petrača”.

Ovaj iznos odštete vjerojatno Mesiću neće predstavljati problem, obzirom da ima prijatelje koji su mu, navodno, posudili dva milijuna kuna za novu kuću,  i odrekli se pritom kamata. Divno je imati prijatelje koji će se odreći stotinjak tisuća kuna godišnje da bi vam pomogli da se skućite. Ukoliko bude tanak s novcima, bit će mu dovoljno da pretraži staru odjeću u ormarima u kojoj mu je, prema vlastitim riječima, zapeo jedan ček od 50.000 dolara i jedan od trideset, još tamo negdje 1991.

Iz nekog razloga, o ovoj presudi hrvatski mediji nisu danas javili, ili su bar javili vrlo diskretno tako da to nitko ne primijeti, dok je po portalima u Bosni i Srbijii  to popodne bila od viđenijih vijesti, iako je suđenje u Zagrebu.

Odgovori

Skip to content