Johnny Cash, iz crnoga u bijelo

Čovjek u crnom, Johnny Cash rođen je u Kingslandu, u državi Arkansas, 1932.godine , u velikoj obitelji Raya i Carrie Cash koji su imali sedmero djece. Odrastao je slušajući gospel i country, dva iskustva iz mladosti su obilježila njegov život i pjesme.

“Velika depresija” gdje je osjetio glad, siromaštvo i tugu ljudi oko sebe, te smrt njegovog dvije godine starijeg brata Jack-a, koji je radeći u pilani zadobio smrtne ozljede i umro tjedan dana tog događaja, ali u tih tjedan dana duboko religiozan mladić govorio je o vizijama Raja i anđelima, što se usadilo u svijest mladog Johnny-a.

Nakon vojske, Cash se oženio za Vivian Liberto s kojom je imao četvero djece, preselili su se u Memphis, Tennessee. Odlazio je na glazbene audicije pjevajući gospel pjesme, odgovori su uvijek bili slični “tražimo nešto drugačije” čak mu je Sam Philips s kojim će kasnije potpisati ugovor rekao “idi doma i griješi, a onda dođi s pjesmom koju mogu prodati.” Ubrzo su se zaredali hitovi “Cry,Cry,Cry”, “Hey Porter”, “I walk the line” i “Don’t Take Your Guns to Town”, potpisao je za veliku izdavačku kuću Columbia Records, išao je stalno po turnejama, došla je slava, novac i ludi ritam života. Da bi to sve izdržao počeo je piti i uzimati sve vrste droga koje su bile dostupne, uglavnom amfetamini i barbiturati koji su ga držali budnim, nasmiješenim i spremnim za koncerte.

U tom periodu, uhićen je sedam puta, zapalio je dio nacionalne šume Los Padres,uništavao je aute, gurao traktore niz stijene, krijumčario je drogu preko granice, rastao se od svoje žene ali još uvijek je snimao hitove, najviše sa kraljevskom country obitelji The Carter Family, još uvijek je bio velika odmetnička country zvijezda.

Kraj krize ili početak novog života dogodio se 1967. godine, kada Cash nakon što danima nije jeo ni pio, odlučuje umrijeti u špiljama Nickajack-a, gdje u dubokom mraku u utrobi Zemlje može pobjeći od Boga, od svijeta, od sebe. U tom najudaljenijem i najbolnijem mjestu, nalazi opet svoje korijenje, kršćanstvo, vjeru u kojoj se rodio, otkriva da je Isus Krist tu, da ga nije napustio, preplavljuje ga mir i odlučuje izaći iz špilja. Na ulazu ga je dočekala June Carter, buduća žena. Uz pomoć June i njezine obitelji, skida se sa tableta, ponovno odlazi u Crkvu i odlučuje posvetiti svoj život pomaganju drugim ljudima, i tako do kraja života osniva i financira razne udruge.

Johnny Cash, veliki umjetnik,odmetnik,prvi hip-hop gangster, usamljeni jahač posvećuje svoj život Isusu Kristu, nastavlja proizvoditi vrhunsku glazbu i vodi televizijsku emisiju gdje redovito priča svoju priču i pokazuje ljudima svjetlost koja je obasjala i spasila “čovjeka u crnom”.

Umro je 12.rujna 2003. godine, mnogi kažu da je umro od ljubavi jer samo četiri mjeseca prije umrla je njegova žena June Carter Cash a on ju je slijedio. Sada devet godina nakon njegove smrti još uvijek izlaze njegovi novi albumi i razveseljavaju ljude cijelog svijeta.

“Probao sam sve, od droge do mnogih drugih stvari, ali ništa se ne može usporediti sa Kraljevstvom Božjim koje iz dana u dan nezaustavljivo raste u tvojoj nutrini”

“Droga je za mene bila sredstvo bijega i to je dobro funkcioniralo neko vrijeme, ali me je uništavalo – fizički, emocionalno i duhovno. Dovela me u najniže moguće stanje u kojem nisam mogao komunicirati s Bogom. To je najusamljenije mjesto koje postoji – mjesto na kojem sam bio odvojen od Boga. Ali On se vratio po mene i ja sam se vratio.”

“Nosim crno za one koji nikada nisu pročitali,
Ili slušali riječi koje je Isus rekao:
O putu do sreće kroz ljubav i milosrđe,
Što mislite zašto On govori direktno meni i tebi …
Nosim crno za bolesne i usamljene i stare,
Za bezobzirne ,čiji loš put ih je ostavio hladne…”

{youtube}SmVAWKfJ4Go{/youtube}

Pripremio: I. Remeta/hu-benedikt.hr

Odgovori

Skip to content