Luciferijanska igra: Znanastvenici stvorili ubojiti soj virusa ptičje gripe

Nizozemski znanstvenici stvorili su smrtonosni soj virusa ptičje gripe koji ima potencijal ubiti milijune ljudi, i objavit će kako su to učinili, piše britanski dnevnik The Independent. Mislilo se da se H5N1 među ljudima može prenositi samo bliskim kontaktom, no istraživači su mutirali soj virusa kako bi se lako mogao prenositi zrakom.

Virus je pohranjen u sveučilišnom medicinskom centru Erasmus u Rotterdamu. Znanstvenici su željeli znati koliko je složeno mutirati virus H5N1 u visoko zarazni soj, što bi moglo biti važno za razvoj novih cjepiva i lijekova. Kritičari kažu da su znanstvenici ugrozili svijet stvaranjem tako opasne gripe.

Otkriće je izazvalo bojazni u vladi SAD-a da će informacije pasti u ruke terorista koji bi ga mogli iskoristiti kao biološko oružje za masovno uništavanje.  Soj virusa ptičje gripe H5N1 ubio je stotine milijune ptica otkako se pojavio 1996. Do sada je zarazio samo 600 ljudi koji su došli u izravan dodir s peradi ali uz smrtnost od 60 posto.

Znanstvenici ne dvoje da novi soj virusa, nastao sa samo pet mutacija na dva gena, ima potencijal uzrokovati katastrofalnu pandemiju u kojoj bi mogli umrijeti deseci milijuna ljudi.

Odgovori

Skip to content