Zvonimir Despot u raljama agencija

MI4 – GHOST PROTOCOL

Poznati novinar Večernjaka dobio je zadaću istražiti uspješnu NDH-biografiju oca Vesne Pusić. Riječ je o lukavoj konverziji Pusićke u nacionalno prihvatljivu osobu, za potrebe njene nove pozicije u Vladi RH. Jasno je da iza toga stoje PR agencije.

Kroatiziranje Vesne Pusić oslanja se na ove teze:

(1) EUgen Pusić dao je prisegu NDH već 18. travnja 1941.

(2) Vesna je opstruirala autonomiju srpskih općina u RH

(3) Ukazuje na neravnopravan položaj Hrvata u BiH

(4) Nije bila suradnica Udbe (moje osobno istraživanje)

Tranzicija Vesne Pusić

Postoji li autonomija osobe u politici? Danas je uspješan političar proizvod neke PR agencije, koja ga umočenog i pogužvanog popegla kroz tečaj komunikologije, uz kozmetičku i medijsku pretvorbu u civiliziranu pojavu. Kako bi danas zvučao Jozo Radoš da je ostao na akademiji JNA? Kada pred licem Javnosti ispliva originalni karakter nekog političara, šefovi agencija hvataju se za kose. Pomislite očaj Ankice Mamić nakon nedavnih bahatih istupa Radimira Čačića prema novinarima. Pod nadzorom Mamićke skoro nestali HNS dohvatio je tuce mandata! Ako pratite Pusićku na javnoj sceni, primijetili ste da njene fotke prolaze određene filtre, vjerojatno i neke računalne alate. Mišljenja sam da iza “ustašluka” Vesne Pusić stoji agencija IM&C.

Po meni je priča tekla ovako: agencija je radila na promociji HNS-a, pa je proučavala porodično stablo Vesne Pusić, radi mogućih nekorektnih napada na nju tijekom izborne kampanje. Nakon što su neki portali godinama reklamirali njenog djeda Danka Anđelinovića kao četničkog vojvodu, Internet je pročišćen, pa nalazimo kako je za masakr hrvatskih domoljuba na Trgu bana Jelačića 05.12.1918 odgovoran Dankov brat Grga.

Mission Imposible 4 EUgen

Skoro da je normalno da se EUgeni Pusićke oslanjanju na NDH, a ne na Jugoslaviju. Imamo scenarij agencije za Mission Impossible 4: tajna ćelija KOG upada u Hrvatski državni arhiv i uništava dosje EUgena Pusića, važnog činovnika NDH, biološkog i duhovnog oca Zorana i Vesne Pusić. Bilo bi zgodno da Vesna Pusić glumi samu sebe. Ankica Mamić i Vesna Pusić probijaju se u zgradu u kojoj su sahranjene hrvatske istine i pohranjene jugoslavenske laži. Bez milosti likvidiraju višak zaposlenih, u skladu s programom i metodama koalicije Kukuriku. Baš kada je Vesna namjeravala uništiti zastrašujuću tajnu svoga oca, Ankica je uspavljuje high-kickom i odnosi dosje/virus EUgen u redakciju Večernjaka. Tijekom same misije, Ankica je shvatila da je NDH-azijski EUgen dobra vijest za predsjednicu Saborskog odbora za praćenje pristupnih pregovora za EU. I u onoj aktualnoj američkoj verziji Nemoguće misije 4, koja ovih dana ruši rekorde u kinima, radnja se vraća na sudbonosni Balkan. Agent Brandt (Jeremy Renner) na kraju filma cendra da u Hrvatskoj nije uspio zaštititi suprugu, koja je završila u srbijanskom logoru. Isuse, lik priznaje da je ubio neke Srbe! Hoće li Renner završiti u Haagu? Hunt (Tom Cruise) pita Brandta je li osobno vidio tijelo svoje supruge. Dakle, ima nade – u nastavcima MI5 i MI6, u Hrvatsku stižu tvrdi dečki koji rado ruše svaku hrvatsku vlast.

Večernjakova kampanja nakon kampanje postavlja dvojbu

(verzija A) Vesna Pusić nema pojma tko je upozorio Javnost na njenog oca.

Pusićka tvrdi da je njen otac bio partijski ilegalac i antifašista. I da je radio kao domobranski časnik u zapovjedništvu grada Zagreba. Zanimljivo je što sve ulazi u genetsko sjećanje. Godine 1944. EUgen Pusić odlikovan je u NDH ratnim spomen-znakom Verpca! Bio je pravnik, ali se nešto vrtio oko zrakoplova, pa se nadam da kao partijski ilegalac nije skrivio smrt Jure Francetića. Zašto ljudi misle da je bilo normalno raditi u administraciji NDH i tajno djelovati protiv NDH? Netko se može zapitati je li Vesna Pusić danas ilegalac u RH? Možda i ona javno radi na pridruživanju RH europskoj imperiji, a zapravo radi protiv Hrvatske? Možemo li reći da je svako naše guranje u bilo koju imperiju zločin prema hrvatskom narodu? Običan hrvatski puk počinje se diviti NDH, koja se očigledno hrvala sa sovjetskom agenturom, četničkim hordama, talijanskim ambicijama i talijanskim partizanima, i uz sve to još sa snažnom petom kolonom u Zagrebu. Zamislite da smo za vrijeme Domovinskog rata u Kninu imali uz četnike i Talijane! Pa vi pokrenite Oluju! Ako je EUgen Pusić prišao NDH da je kompromitira, tko je ubijao Židove? Ustaše ili partijski ilegalci u ustaškim redovima? U zgodne PR priče ulazi i ona da su EUgena spasili Englezi. Možda su posljednjih godina spasili i njegovu kći Vesnu? Možemo li uskoro očekivati da Pusićka umaršira u Zagreb ispred njemačke Unije? Kao partijski ilegalac!

(verzija B) Pusićka je znala što “njena” agencija priprema

Možda se Pusićka dogovorila sa svojim PR-agentom da kreira njen novi profil, a da ona javno ospori podatke o ocu u NDH i tako sačuva naklonost onih kojima je prethodno bila prihvatljiva. Vodite računa da će Pusićka voditi “našu” vanjsku politiku zajedno s Premijerom i Predsjednikom i da se u svakom slučaju uklapa u novi trijumvirat. Takvoj postavi nedostaje osoba s obiteljskim korijenjem u NDH. Ante Josipović bio je zagrebački i splitski partijski ilegalac nakon rata, a tijekom rata je ušao u petu kolonu u šumi. Naravno da će njegov dični sin Ivo pitati Pusićku je li istina da je EUgen Pusić bio časnik NDH. Pusićka će mu najvjerojatnije znakovito namignuti i među njima će sve biti jasno. Stipe Mesić neće ništa pitati jer je i sam glumio ustašu, kao partijski ilegalac. Time se nameće drugo pitanje: voli li Pusićka vlast toliko da je spremna za totalni redizajn svog dosadašnjeg političkog profila? Naravno da starija Pusićka, ona do 2010. godine, ne može zastupati naciju. Njeno pojavljivanje u institucijama EU ispred RH može biti prihvatljivo, ali na neki način time nastupa i ispred Hrvatske, što je pomalo sramotno, za Hrvatsku.

Ulazi li Vesna Pusić pod lustracije?

Nakon objeda da je Vesna Pusić proglasila RH agresorom u BiH, pokazalo se da je tu sirotu kršćanku brinula loša pozicija Hrvata u BiH. Ne vjerujete? Molim vas da tu rečenicu ponovite više puta pa ćete se nekako priviknuti. Nikome nije poznato kako je to Pusićka spriječila autonomiju srpskih općina u RH, ali to baš zgodno zvuči. Tu glasinu treba istjerati do kraja jer ukazuje na mogućnost da je HDZ pokušao počiniti veleizdaju i tim se ponovno vraćamo na pogađanje zašto je Ivo Sanader morao naglo otići. Tragedija ove RH je mogućnost da je u Hrvatskom saboru najveća Hrvatica bila Vesna Pusić! Jedno je sigurno: Pusićka nije pripadala Udbi – tome sam istraživanju poklonio svoje osobno vrijeme. Ali, glede toga, Pusićka ima referentnu manu: u njenom okruženju kreću se mnogi udbaši, možda i bez njenog znanja. Njena obitelj i šira porodica pripadale su jugoslavenskim strukturama, a sama Vesna ostala je u RH u istom društvu. Njena izjava da je RH bila agresor u BiH nanijela je RH i Hrvatima na cijelom ovom prostoru ogromnu štetu, pa sveukupno gledano, Pusićka bi trebala biti zahvaćena lustracijama, ako do njih dođe, u nekom sretnom preokretu.

Tko su “stari Zagrepčani”?

Javnost je progutala priču da je Vesna “rođena u staroj zagrebačkoj obitelji”, pa tu nije dobro kopati dalje od prve Jugoslavije. Budite jako oprezni prema floskuli “stari Zagrepčani” koja kod nas najčešće označava orjunaše i druge protuhrvatski orijentirane osobe i obiteljske loze. Zagreb je do 1918. uspješno slijedio tehnološke promjene u svijetu, a onda su na Jelačić plac stigle srbijanske mazge kao ekološka zamjena za prve automobile. Za potrebe srbijanske okupacije, u Zagrebu je izmišljena srpska i jugoslavenska aristokracija, koja je grabila funkcije i imutak. Ostali Zagrepčani potjerani su 27 godina kasnije na Križni put.

Pusićka tvrdi da se njen otac krajem rata u Zagrebu skrivao. Zar pravi Zagrepčani tada nisu napustili svoj grad i krenuli prema Bleiburgu? Zagreb je pao u ruke partijskih ilegalaca, partizana i presvučenih četnika. U prazne kuće Zagrepčana uselili su doseljenici sa Sandžaka i sličnih područja visoke civilizacije. Koliko znam, partizanke su na Dotršćini stare Zagrepčane žive okretale na roštilju.

Što bi bio daljnji korak u tranziciji Vesne Pusić, iz lažnog komunizma u ovu prividnu demokraciju? Danima se mučim njenim učešćem u Domovinskom ratu. Sjetio sam se da ona nije ostavila Vukovar na cjedilu. NIje niti bila tamo! Ne možete joj prišiti niti ratne zločine na hrvatskoj strani. A opet, bilo bi glupo da Vesna Pusić vodi vanjsku politiku RH uz prigovor da nije sudjelovala u Domovinskom ratu, pa se pred PR agencije postavlja nova nemoguća misija. Imate li vi neku ideju kako pretvoriti Vesnu Pusić u heroinu Domovinskog rata? Možda trebamo obnoviti partizansko rješenje s tri svjedoka? Recimo, stari Zagrepčani Ivo Josipović, Zoran Milanović i Stipe Mesić! Imam osjećaj da ključ za dekripciju ovoga prostora nije Ghost protocol, nego famozni razgovornik Kajmakčalan iz JNA.

Autor: Tvrtko Dolić | Dnevno.hr

Odgovori

Skip to content