Država je po svojoj strukturi udruženi zločinački pothvat

Platon bi teško shvatio našu državu. Kuda svrstati članove našeg Ustavnog suda? Iako su u nečijoj službi, robovi zasigurno nisu. Nema među njima niti filozofa, niti su pismoznanci. Dakle, oni su vojnici Partije! Prema Platonu, trebali su marširati u vojnom mimohodu.

Da ponovimo gradivo: Ustavni sud pronašao je propuste u presudama Ivi Sanaderu, za slučajeve Hypo i Ina-MOL. Kad ono, sudac Miroslav Šeparović bio je zajedno sa Sanaderom ministar u istoj vladi RH. Isto tako, sutkinja Snježana Bagić 2004. je postala državna tajnica Ministarstva pravosuđa odlukom tadašnjeg premijera Ive Sanadera. A samo očitovanje Ustavnog suda ide za tim da je bitna forma a ne sadržaj. Kako to tvrdi US, niže sudske razine nisu utvrdile jeli Ivi Sanaderu nastupila zastara kada je optužen zbog ratnog profiterstva. Isto tako, US nalazi da je povrijeđeno pravilo primjene blažeg zakona. U slučaju primanja mita od MOL-a, nije obrazloženo jeli Ivo Sanader službena osoba. Isto tako, US tvrdi da niže sudske razine nisu donijele ocjenu štetnosti ugovora koje je Vlada sklopila s MOL-om. Niže sudske razine nisu ispitale jeli u slučaju Hypo ostvarena “nerazmjerna imovinska korist” kao rezultat svjesnog iskorištavanja ratnog stanja. Arbitraža Ustavnog suda opako kontaminirana.

Sudstvo kao pranje pljačke

Uvijek inteligentni Ratko Bošković svoj komentar od ponedjeljka naslovio je sa “Onaj tko je jamio ne ide sucu nego povjesničaru ekonomije”. Bošković je razotkrio mnoge pretvorbene malverzacije, od iskorištavanja direktorskih položaja u poduzećima i veza s bankarima do fiktivnih dokapitalizacija i menadžerskih kredita. Spominje kako je ponekad teško odrediti granicu između kaznenog djela i snalažljivosti pojedinca. Prema Boškoviću, spomenuta odluka Ustavnog suda pokazuje da se “ni Ustavom ne može ukinuti zakonska zastara za pretvorbeni kriminal”. Tko je jamio, jamio je – davno je presudio naš ustavotvorac Ljubo Ćesić Rojs. Za ratno profiterstvo pokrenuto je samo 12 istraga! Valjda zato da se prikrije koliko je privatizacijska pljačka bila široka i temeljita. Bošković drži da su najveći dobitnici hrvatske tranzicije bivši socijalistički direktori.

Zašto kršćani kukaju zbog Isusove Muke na križu, koja se dogodila prije dva milenija? Isusovu muku možemo gledati kao veliku priliku za njega, da dokaže kako je Sin Božji. Mnoge žrtve Srebrenice ionako bi danas bile pokojne. Neki nesretnici sa Ovčare vjerojatno bi digli ruku na sebe, da su preživjeli stratište. Institut zastarijevanja zločina i drugog kriminala zapravo je poništavanje Isusovog nauka, samog Dekaloga, pa i vladavine prava. Država je po svojoj strukturi udruženi zločinački pothvat. Ako na čelo države dođe još gora ekipa, kriminal stare ekipe postaje dječji vrtić. Zločinci žive dugo, ako im slučajno ne dođe glave neki slučajno pozitivan zakon. Zločince ne muči savjest, oni ne znaju što je to, pa nema šanse da zbog zločina dožive stres. S godinama su prividno dobrostivi. Kriminalac veselo izlazi pred svetog Petra i hladno traži da zaobiđe Čistilište. Nema potrebe za oprostom – svi njegovi grijesi zastarjeli su na ovome svijetu!

Države uglavnom stvaraju zločinci i kriminalci

Prema očitovanju Ustavnog suda, ako je netko premijer RH, to ne mora značiti da je službena osoba. Vjerojatno je privatizirao državu. Svejedno je i ako je netko zaista službena osoba, ako to neka niža sudska razina nije u svom postupku specificirala! Slučajevi većeg kriminala svode se na pranje kroz medije, na afirmaciju sumnjivih sudaca, i na dobar posao za skuplje odvjetnike. Na inicijativu onih koji RH grade kako konflikt, ratno profiterstvo ne zastarijeva, s nizom nekakvih ali – ne zastarijeva ako nije nastupila apsolutna zastara (10 godina), koja je kao pravna kvalifikacija ukinuta u Kaznenom zakonu koji vrijedi od 1. siječnja 2013. godine, ali ipak apsolutna zastara vrijedi za ono ratno profiterstvo koje je u nekom prethodnom razdoblju bilo obuhvaćeno apsolutnom zastarom! Zanimljivo je da baš Ustavni sud RH zanemaruje princip pozitivnog duha Ustava RH i izvedenih zakona!

Prema Platonu, hrabrost, plemenitost i pobožnost trebaju biti temeljne vrline sudaca, kao da su oni sve sami Dobronići i Kolakušići. Ništa od toga – naše sudstvo ima svoju visoku kazališnu razinu. Sve je predstava za Javnost. Vladimir Šeks slovio je kao osvetnik i protivnik Ive Sanadera, kad ono, brojnim izmjenama Ustava i zakona u korist Sanadera pogodovao je i Šeks! I snažno djelovao na ovakav sastav Ustavnog suda. Zašto je “osvetnica Jadranka Kosor” 2011. progurala ovakav Zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva, koji je sročen tako da bude prazno ništa. Konfliktne izmjene Ustava i zakona dovele su do toga da Vlada ne može poništiti privatizaciju Ine, a MOL je bez da trepne tužio RH za dvije milijarde kuna zbog plinskog biznisa, zato što ga vlada Jadranke Kosor 2010. nije preuzela, kao nerentabilan, kako je bilo uglavljeno. I još MOL zatvara naše rafinerije, za koje je preuzeo obvezu modernizacije. I nikome ništa! Nitko više ne istražuje kako su zamračene naše koncesije u Siriji, vrijedne milijarde dolara! Niti nekoga zanima zašto je išla na bubanj naša koncesija za naftno polje Bijele noći u Rusiji. Ovih dana Jadranka Kosor trebala bi se pokajnički lupati po glavi i zbog neprihvatljivih okvira u arbitraži glede Savudrijske vale, donesenih u sjeni srcedrapajuće premijerske sapunice.

Istražne radnje kao pranje kriminala

Dakle, zastarijeva nam i pamćenje. Nitko više ne spominje ortačke ugovore. Kada je 90-tih dubrovačka mafija istražena od strane jednog neupućenog operativca jedne naše tajne službe, šef te službe pozvao je mafijaše i predao im prikupljene materijale. Kulturno, nema što! Bravo, majstore! Mogu li to dokazati? Ne mogu – u tome je bio smisao istrage, kao i same geste stranačkog šefa službe, koji je vjerojatno vadio cijelu bandu da spasi svoje stranačke članove bande. Lopovi su se preporodili i konačno prodisali punim plućima, dijeleći lekcije drugima – uništili su sve materijale koji su ih mogli kompromitirati, pa su kasnije nastupali kao plemeniti pismoznanci. Ispada da Državno odvjetništvo svaki predmet drži u ladici sve dok se ne pronađe mogućnost za relativiziranje odgovarajućeg zločina ili kriminala.

Pravnu i pravosudnu strukturu SRH/RH očigledno su peglali opaki zločinci i kriminalci. Dugih 70 godina. To je naša Septuaginta! Ubojice i kriminalci postali su kanonizirani propovjednici i proroci našeg starijeg nacionalnog zavjeta. Zakletva bande! Ako nekoga imenujete u svezi privatizacijske pljačke, na neki ste način bogohulnik, koji ruši temelje ove države. Sveukupno djelovanje našeg represivnog sustava sve više iskazuje svoje labradorske značajke. Jedni operativci noću crtaju svastiku, a drugi upozoravaju svijet da je nacrtana. Naše pravosuđe oslanja se na pretpostavku da su svi naši političari korumpirani. Prije podizanja optužnice protiv Ive Sanadera nije prikupljeno dovoljno dokaza! Ništa zato, netko je upozorio Sanadera da mu slijedi uhićenje, pa je njegov brzopleti bijeg poslužio za uhićenje. “Nova politička volja” piknula je neke osobe u Sanaderovom okruženju i ponudila im imunitet ili blaži postupak. Kako je velik broj dužnosnika korumpiran, državno tužilaštvo dobilo je dovoljno svjedoka pokajnika za pokretanje postupka.

Tvrtko Dolić/croative.net

Odgovori

Skip to content