ODRŽANA GLAZBENO-FILMSKA VEČER „STELLA MARIS DALMACIJE”

Održana glazbeno-filmska večer „Stella maris Dalmacije“ – U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu u ponedjeljak je održana promocija i projekcija filma „Stella maris Dalmacije“ redateljice i voditeljice projekta *Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine* dr. sc. Hrvojke Mihanović-Salopek.

Kao uvod u projekciju dokumentarnog filma u kojemu jepredstavljeno štovanje Bogorodice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji od srednjeg vijeka, preko renesanse, pa sve do današnjih dana, Pučki pivači župe sv. Jurja m. iz Kaštel Sućurca (pod vodstvom Zorana Danielova) otpjevali su nekoliko starih pučkih napjeva, među kojima je bila i pjesma „Zdravo zvijezdo mora“, koja je posvećena upravo Čudotvornoj sućuračkoj Gospi na Hladi.

Inače, slika Čudotvorne Gospe na Hladi, koja pripada italo-kretskoj školi i koja potječe iz 14. stoljeća, čuva se u sućuračkom Svetištu Gospe na Hladi podno Kozjaka, a ovo svetište je ujedno i jedno od najstarijih marijanskih svetišta u Hrvatskoj, u koje su sve do poslije Drugog svjetskog rata svake godine u kolovozu pristizale „rijeke“ bosonogih hodočasnika, koji su se dolazili moliti za milost nebeskoj zaštitnici.

Poznati mletački pisac i kroničar Flaminio Cornaro u svojoj kronici iz 1761. godine navodi svetište “Sućuračke Gospe” kao jedno od najglasovitijih Gospinih svetišta u Mletačkoj Republici, dok 1779. godine Sveti Otac papa Pio VI. sućuračkom svetištu dodjeljuje milost povlaštenoga oltara i potpuni oprost za sedam glavnih svetkovina Blažene Djevice Marije.

Cijelo događanje su prigodnim stihovima o Gospi popratili pjesnikinja Irena Grubišić-Čabo i pjesnik Miroslav Luketin Sarajčev, dok su gđi. Hrvojki Mihanović Salopek dobrodošlicu u Kaštela poželjeli Renata Dobrić, ravnateljica GKK i dogradonačelnik Grada Kaštela, Zoran Bonacin.

salopek12

O svom autorskom uratku, dokumentarnom filmu „Stella maris Dalmacije“, baš kao i o cijelom projektu „Digitalno snimanje hrvatske mariološke baštine“, u sklopu kojega je do sada snimljeno osam filmova, govorila je voditeljica projekta, redateljica i scenaristica, dr. sc. Hrvojka Mihanović Salopek, znanstvena savjetnica Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe.

U ugodnom ambijentu Gospojske štrade, Kaštelani su uživali u 45-minutnom dokumentarnom filmu, u kojemu su predstavljena znamenita marijanska svetišta te antologijski odabir djela iz iz teološke, književne, likovne i glazbene baštine posvećene Gospi.

Glazbeno-filmska večer „Stella maris Dalmacije“ održana je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 20. obljetnice VRO Oluja, te kao uvod u proslavu blagdana Velike Gospe i Svetoga Roka.

Renata Dobrić

Odgovori

Skip to content