GJENERO: Pupovac nastupa kao političar Srbije

Gjenero: Pupovac je s aluzijama na ustaštvo govorio kao političar Srbije – Analitičar smatra kako bi u javnim obraćanjima trebalo izbjegavati bilo kakve metafore koje mogu bilo kome biti upitne i stvarati bilo kakva nerazumijevanja u javnosti

”Pupovac je po obrazovanju lingvist i nije mi jasno zašto mu je bio potreban izlet u poruci s Jasenovcem. Pogotovo jer, kada se upotrebljava u tom diskursu, djeluje kao prijetnja Hrvatima da moraju biti jako obazrivi zbog nesretne epizode iz Drugog svjetskog rata”, komentirao je politički analitičar Davor Gjenero za portal Direktno intervju Milorada Popovca u Dnevniku Nove TV u utorak.

Podsjetimo, Pupovac je u obraćanju voditeljima Dnevnika rekao ”Zamislite situaciju ’46., ’47. ili 48. godine da je netko u Novskoj ili Jasenovcu rekao da latinično pismo ne smije biti u upotrebi. Ili u Glini, Jadovnom ili na ne znam kojem drugom mjestu”.

Ovakav izraz u smislu agresivne i neprimjerene retorike, smatra Gjenero ne bi trebalo upotrebljavati u javnom govoru.

”Jednako kao što, ne treba nikoga nazivati četnikom, tako se i ne treba obraćati s nekakvim aluzijama na ustaštvom”, komentirao je Gjenero.

Osim toga, Pupovac koji bi trebao funkcionirati kao hrvatski političar, mišljenja je Gjenero, govorio je kao političar Srbije, a ne Hrvatske u čijoj je zemlji izabranik političkog tijela.

”To je stvar koja se ne čini primjerna ovoj situaciji. Potpuno mi je normalno kada govori da će kao političar u Hrvatskoj nastojati ostvariti interes srpske zajednice u Hrvatskoj i raditi pritisak u Bruxellesu, ali nelogično je da ističe u svome govoru pitanje bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije”, napomenuo je politički analitičar.

Smatra kako bi u javnim obraćanjima trebalo izbjegavati bilo kakve metafore koje mogu bilo kome biti upitne i stvarati bilo kakva nerazumijevanja u javnosti.

”Političari nisu pjesnici da bi govorili figurativno nego to trebaju raditi suhim meta jezikom kojeg nije moguće pogrešno interpretirati”, istaknuo je Gjenero.

Ukazao je kako nije dobro za manjinsku zajednicu da njihovi političari pokušavaju arbitrirati u nekim pitanjima uspostavljanja nacionalne većina na nacionalnoj razini i kada se politički svrstavaju. ”A još manje dobro kada manjinski političari počnu govoriti u ime svoje matične države a ne svog biračkog tijela”, zaključio je Gjenero.

Nakon Pupovčevog nastupa na Novoj TV, o pitanju upotrebe ćiriličnog psima izjasnila se i ministrica Vesna Pusić koja je na Facebook profilu objavila poruku potpredsjednice Kluba HNS-a Nade Turine Đurić u kojoj se navodi kako je ‘odluka da se u Vukovaru ne postavljaju dvojezične ploče grubo kršenje zakona Republike Hrvatske’. ”Ako se ova odluka prihvati, ovo bi moglo postati pravilo, a ne izuzetak”, rekla je Đurić.

Neodmjerenog i provocirajućeg nastupa Milorada Pupovca u Dnevniku Nove TV možete se prisjetiti OVDJE.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content