Anto Nobilo: Otkrio sam počinitelja, dokaze sutra predajem Bajiću

Ustavni sud poništio je odluku o istrazi i pritvoru za Josipa Boljkovca, uhićenog zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad civilima 1945. godine. Večeras je pušten na slobodu iz Bolnice za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj. Njegov odvjetnik Anto Nobilo odvezao ga je u njegov dom u Karlovcu, javlja HRT.

Nakon izlaska iz bolnice Boljkovac je tek kratko rekao da ne zamjera ništa ministru Tomislavu Karamarku, ali da mu ovo nije trebalo.

Odvjetnik Nobilo za HTV je izjavio da je sam proveo detaljnu istragu i pronašao dokumentaciju koja dokazuje po čijoj je zapovjedi počinjen zločin koji se stavlja na teret njegovu klijentu. Garantiram da Boljkovac nije u tome sudjelovao, ustvrdio je Nobilo. Kaže da će sve dokaze koje je prikupio, među ostalim i zapisnik sa sjednice na kojoj je donesena odluka, sutra predati državnom odvjetniku Mladenu Bajiću.

U kojem je to arhivu pronašao dokaze za kojima policija traga, Nobilo nije kazao.

Bajić i Nobilo u sukobu interesa!?

Boljim poznavateljima prilika ovakvi postupci nisu uopće iznenađujući. Jerko Nobilo, otac Ante Nobila, bio je svojedobno jedan od najbližih suradnika Josipa Boljkovca u karlovačkoj OZN-i. Nešto ranije, Jerko Nobilo je, međutim bio pripadnik 11. dalmatinske brigade, iste one koju je Simo Dubajić koristio za masovne egzekucije na Kočevskom rogu, a s kojom i te kako značajnu poveznicu, preko članova obitelji ili izravno, imaju Ivo Josipović, Mladen Bajić, Vesna Pusić, Slavko Goldstein, Budimir Lončar i mnogi drugi istaknuti članovi današnje političke elite.Stoga je vrlo znakovito jesu li Anto Nobilo i Mladen Bajić u sukobu interesa kada je u pitanju rasvjetljavanje komunističkih zločina!?

>>Tko je sve dosad sprječavao istragu protiv Josipa Boljkovca?

Nobilo je u izjavi za HRT naglasio kako je Boljkovac u pritvoru i bolnici imao vrlo korektan i profesionalan tretman. U boljem je fizičkom stanju nego kad je došao u bolnicu, dodao je odvjetnik.

Pravno nadmudrivanje ili opstrukcija istrage

U prihvaćenoj ustavnoj tužbi, koju je Nobilo podnio 16. studenog, stajalo je, među ostalim, da je slučaj trebalo voditi po novom ZKP-u jer prije njegova stupanja na snagu protiv Boljkovca nije pokrenut nikakav kazneni postupak, već su se vodile istražne radnje protiv nepoznatog počinitelja.

Primjenom starog zakona Boljkovac je stavljen u neravnopravan odnos sa svim ostalim građanima, a rješenjima o pokretanju istrage i određivanju pritvora povrijeđeno mu je ustavno načelo vladavine prava, tvrdi Boljkovčev odvjetnik.

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda 8. studenog odbilo je žalbu Boljkovčeva branitelja Ante Nobila na rješenje o određivanju pritvora te na rješenje o provođenju istrage.

Obje žalbe odbijene su kao neosnovane jer je vijeće smatralo da postoji osnovan stupanj sumnje da je Boljkovac počinio to za što je osumnjičen. Izvanraspravno vijeće navelo je i da se postupak protiv Boljkovca treba provesti prema starom Zakonu o kaznenom postupku s obzirom na to da se istražne radnje provode od 2003.

Bivšeg šefa karlovačke Ozne tereti se po zapovjednoj odgovornosti za ratni zločin iz 1945. Pritvor mu je određen zbog osobito teških okolnosti djela za koje je osumnjičen. Boljkovac je uhićen 2. studenoga. Pred sutkinjom zagrebačkoga Županijskog suda Jadrankom Mandušić opovrgnuo je sve optužbe.

Odgovori

Skip to content