15. MOLITVENI TJEDAN – PETNAESTA KRIŽNA POSTAJA – PETAK, 21.-27.XI. 2011.

MOLITVENI LANAC BL. ALOJZIJA STEPINCA ZA DOMOVINU
(Redovita zajednička molitva u 21.00 sat – pola sata molitve. Za odvažnije i otpornije – dodatno POLA sata klanjanja – ukupno JEDAN sat)!

“Znam (piše Pavao)  da će mi ovo (okovi) izići na oslobođenje vašom molitvom zbog koje mi Duh Isusa Krista daje potrebnu pomoć.“ (Filipljanima 1,19)
Evanđelje po Luki 23,26-43                

Križni put
26 Kad ga odvedoše, uhvatiše nekog Šimuna Cirenca koji je dolazio s polja i stave na nj križ da ga nosi za Isusom.
27 Za njim je išlo silno mnoštvo svijeta, napose žena, koje su plakale i naricale za njim. 28 Isus se okrenu prema njima pa im reče: “Kćeri Jeruzalemske, ne plačite nada mnom, nego plačite nad sobom i nad djecom svojom. 29 Jer evo idu dani kad će se govoriti: ‘Blago nerotkinjama, utrobama koje ne rodiše i sisama koje ne dojiše.’ 30 Tad će početi govoriti gorama: ‘Padnite na nas!’ i bregovima: ‘Pokrijte nas!’ 31 Jer ako se tako postupa sa zelenim stablom, što li će biti sa suhim?”
32 A vodili su i drugu dvojicu, zločince, da ih s njime pogube.

Raspeće
33 I kada dođoše na mjesto zvano Lubanja, ondje razapeše njega i te zločince, jednoga zdesna, drugoga slijeva.
34 A Isus je govorio: “Oče, oprosti im, ne znaju što čine!” I razdijeliše među se haljine njegove bacivši kocke.
35 Stajao je ondje narod i promatrao. A podrugivali se i glavari govoreći: “Druge je spasio, neka spasi sam sebe ako je on Krist Božji, Izabranik!”
36 Izrugivali ga i vojnici, prilazili mu i nudili ga octom 37 govoreći: “Ako si ti kralj židovski, spasi sam sebe!”
38 A bijaše i natpis ponad njega: “Ovo je kralj židovski.”

Dobri razbojnik
39 Jedan ga je od obješenih zločinaca pogrđivao: “Nisi li ti Krist? Spasi sebe i nas!” 40 A drugi ovoga prekoravaše: “Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? 41 Ali mi po pravdi jer primamo što smo djelima zaslužili, a on – on ništa opako ne učini.” 42 Onda reče: “Isuse, sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje.” 43 A on će mu: “Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!”

http://youtu.be/sqHooM4eDIA

STIGME PADRE PIJA
RANE – „UKRAS”- ZNAK PROTIVLJENJA –  suradnje s Kristom Raspetim
Kroz 50 godina Padre Pijo je “ukrašen” ranama na izgradnju jednih i na sablazan drugima. On će po svojim ranam biti kamen spoticanja i znak protivljenja. (Winowska, 91)
Padre Pijo postao ribar ljudi po svojem svećeništvu, sjedinjen Kristovoj muci po stigmama i po čitavom nizu fizičkih i duhovnih patnji, koje jedva možemo zamisliti, bio je na služenje dušama i to je bio sav razlog njegova bivstvovanja. (Winowska, 93)

“Nema otkupljenja bez prolijevanja krvi”
To je drugi razlog stigmi. Mi smo otkupljeni Kristovom krvi. Padre Pijo postaje dionikom Kristovih rana i patnji, te tako ujedno surađuje u djelu otkupljenja…

Padre Pijo je toga svjestan.
Kada ga je jednom netko zapitao da li ga rade bole, o. Pijo je odgovorio da Gospodin ne daje rane “iz igre”, iz šale; radi ukrasa. Rane ga, dakle, i te kako bole…

Brojnim dušama je rekao da su ga stajale mnogo patnje i boli… Tako kaže jednom obraćenom mladiću: “Kupio sam te cijenom krvi”.    A jednoj osobi piše: “Kako te mogu zaboraviti kada si me stajala tako teških žrtava i koju sam rodio u skrajnim bolovima srca?”

Jednom pri operaciji odbija uzeti narkozu, da bi tako pomogao jednoj duši.
Radilo se je o operaciji hernije. Bilo je to god. 1925. Dr. Festa, koji je izvršio tu operaciju, sam je o tom izvijestio. Padre Pijo nije htio uzeti nikakvo sredstvo da bi ublažio boli. Operacija je trajala duže nego se predviđalo. On je gledao križ dok su mu velike suze padale niz lice. Tada je rekao liječnicima: “Požurite, jer ne mogu više.”
Odmah zatim je pogledao na križ i rekao: “Oprosti mi, moj Bože. Nikada Ti nisam prinio nešto što vrijedi i sada kada mi daješ ovu siormašnu prigodu, bez razloga se tužim. Koliko si ti pretrpio za mene na križu! Moj Bože, oprosti mi!”
Operacija je trajala oko dva sata. Kada su ga liječnici ostavili samoga, padre Pijo je dozvao jednog subrata i zapitao ga potiho: “Vjerujete li da je Gospodin primio moju žrtvu za X…?

Preporuka za molitvu:

razmišljati nad odabranim tekstom
izmoliti jednu deseticu Gospine Krunice ili
deseticu Božanskog Milosrđa ili  Srca Isusova
te pojedine litanije:  Gospine, Srca Isusova, sv. Josipa, Svih Svetih
ili – po osobnom izboru (Brigitine molitve ili drugo)

http://youtu.be/RZ7Upjc-CeM

Ne zanemariti :   Žrtvice – dobra djela
post + neka usluga bližnjemu + žrtvica u obitelji

Odgovori

Skip to content