Mesić lagao o novcu kojeg su mu predali hrvatski iseljenici iz Australije?

Mesića muči selektivno pamćenje
Nakon što je nedavno skrenuo medijsku pažnju na sebe zbog optužbi da mu je predsjedničku kampanju 2000. financirao sada već pokojni libijski diktator Muammar Gaddafi, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ponovno ostavlja otvoren prostor sumnjama zbog mogućih manipulacija čekovima koje su hrvatski iseljenici iz Australije 1992. godine darovali Hrvatskoj za pomoć braniteljima i izbjeglicama te za oružje, kako navodi Večernji list.

Uoči predsjedničkih izbora 2000. godine Mesić je tvrdio kako je dobio ček za obnovu Hrvatskog sabora te kako ga je predao Žarku Domljanu, prvom predsjedniku Sabora koji je tu dužnost obnašao do 2. kolovoza 1992. godine. Tom prilikom također je izjavio kako se dok je boravio u Australiji među hrvatskim iseljenicima spominjao ček za bolnicu u Gospiću no kako mu nikad nije predan jer je prije predaje zagubljen.

Međutim, u rujnu 2011. godine politolog i publicist Radija 101 i Hrvatske radiotelevizije, Darko Petričić, optužio je Mesića da je njegovu predsjedničku kampanju financirala albanska mafija na što je Mesić odgovorio tužbom. Na nedavno održanom ročištu Mesić je, na Petričićevu izjavu da su Hrvati iz Australije Mesiću dali čitave torbe novca, odgovorio da nije dobio nikakav novac – osim jednog čeka za bolnicu u Gospiću čijeg se točnog iznosa nije mogao sjetiti ali ga je procijenio na 30 ili 50 tisuća dolara. Taj ček se, kako dalje tvrdi Mesić, naknadno negdje zametnuo.

Ukratko rečeno, Mesić je 2000. tvrdio kako nije dobio nikakav novac da bi jedanaest godina kasnije tvrdio da ga je ipak dobio, ali ga potom izgubio. I površnom promatraču je jasno da samo jedna od te dvije verzije priče može biti istinita. Odgovor na pitanje koja je točna možda može dati psihologija Ina Vukić koja je u prvoj polovici devedesetih godina prošlog stoljeća bila tajnica HDZ-a za Australiju i svjedočila gore spomenutom posjetu Stjepana Mesića toj zemlji. Gospođa Vukić u ovom trenutku piše knjigu na engleskom jeziku o stvaranju HDZ-a u Australiji, a posebno se dotiče Stjepana Mesića i novca kojeg je dobio od hrvatskih iseljenika u toj zemlji za pomoć tijekom Domovinskog rata.

Kako tvrdi Vukić, Stjepanu Mesiću doista je predan ček, u iznosu od 50 tisuća dolara, za bolnicu u Gospiću, a on je obećao kako će ga položiti na bankovni račun Hrvatskog nacionalnog fonda u Beču. Međutim, on to nikada nije učinio, a na upite zašto je to tako odgovorio je kako je – zaboravio!

Na žalost po bivšeg predsjednika Mesića, moderna tehnologija pobrinula se podastrijeti dokaz. Naime, na internetskom servisu Youtube može se vidjeti kako je primio ne samo gore spomenut ček od 50.000 dolara već i onaj od 100.000. Točnije rečeno, predan mu je ček u iznosu od 100.000 dolara za Hrvatski nacionalni fond te još jedan ček nepoznata iznosa za njegove privatne potrebe. Što se tiče čeka za gospićku bolnicu u iznosu od 50.000, on je također misteriozno nestao, kao i svi ostali.

Nadalje, dok je obnašao dužnost Predsjednika Republike Hrvatske, Stjepan Mesić je u više navrata izjavio kako su sredstva koja su Hrvatskoj donirali njeni iseljenici prebačen na tajne fondove u inozemstvu te kako će istražiti tok tog novca, no usprkos učestalim obećanjima, kako tvrdi gospođa Vukić, nikada nije ništa učinio. U svom razgovoru za Večernji list izjavila je kako je 8.600.000 dolara iz računa Hrvatskog nacionalnog fonda položeno na bankovni račun u Londonu u svrhu bankovne garancije za međunarodni zajam od 500 milijuna dolara te da je taj iznos do prosinca 1999. godine narastao na čak 11.000.000 dolara zbog kamata. Nakon što je Mesićev prethodnik, prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, preminuo, gospođa Vukić osobno se išla raspitivati je li novoizabrani predsjednik, Stjepan Mesić, vratio ta sredstva u državni proračun. Odgovor nikad nije dobila.

Autor G.M.

Odgovori

Skip to content