Sjećanje na žrtvu Vukovara

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja zapalila je svijeće i položila ruže na grobove poginulih i ubijenih hrvatskih branitelja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

U Pastoralnom centru sv. Bono održan je VII. znanstveno-stručni simpozij Ratna bolnica Vukovar 1991.-dr. Juraj Njavro. U poslijepodnevnim satima zapaljene su svijeće uz molitvu kod Zavjetne kapelice na tzv. kukuruznom putu uz gradsku obilaznicu koji je tijekom opsade Vukovara bio jedina veza između Vukovara i slobodnog vinkovačkog područja. Svijeće su zapaljene i u dvorištu Opće bolnice Vukovar kod spomen-obilježja.

Duž najduže osječke ulice, Vukovarske, upaljeno je oko 10.000 lampiona u znak sjećanja na žrtve Vukovara.

U sutrašnjoj koloni sjećanja očekuje se 30 tisuća ljudi – i bit će najduža do sada. U koloni će biti i hrvatski ratni vojni invalid Ivica Živković, koji je pješice s otoka Lastova došao u Vukovar. Krenuo je 30. listopada. Prešao je, kaže, više od 600 kilometara, u prosjeku 40 dnevno. Sudjelovao je u obrani Vukovara, a prošao je i torture u logoru Stajićevo. Prvi će put, kaže, smoći snage i otići do skladišta Veleprometa, odakle je prije 20 godina odveden u logor.

Lampaši duž Vukovarske

Pod sloganom I reći ću vam još jednu stvar – zapamtite Vukovar, klub veterana 148. brigade hrvatske vojske u suradnji s više udruga iz Domovinskog rata po 11. put organizirao je akciju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te tradicionalno paljenje svijeća uzduž obje strane Ulice grada Vukovara. Održani su i prigodni umjetnički program te molitva.

Kaznena prijava zbog granatiranja bolnice

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. podnijela je Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku kaznenu prijavu protiv 19 časnika bivše JNA predvođenih generalom Veljkom Kadijevićem zbog granatiranja vukovarske bolnice 1991., potvrdila je predsjednica te udruge i ratna i sadašnja ravnateljica te zdravstvene ustanove Vesna Bosanac.

Dodala je kako se prijava odnosi i na uništavanje sanitetskih vozila, ubijanje zaposlenika i ranjenika te ranjavanje liječnika i medicinskih sestara koji su pomagali unesrećenima. Sve smo potanko obrazložili i potkrijepili, a raspolažemo i dokazima, poručila je Bosanac.

 

 

 

 

Odgovori

Skip to content