Predizborna magla: Pristajemo li ponovo biti guske?

GOVORNICA: HRVATSKO KULTURNO VIJEĆE i Ivo Dužević

Vas pozivaju na tribinu koja će se održati u hotelu Meteor, u dvorani “Salona”, ovaj put u utorak, 15. studenog 2011. s početkom u 19,00 sati. Predmet našeg

razgovora ovaj put biti će

 

Predizborna magla
Pristajemo li ponovo biti guske?

Uvodničar:     Gloryan Grabner

Voditelj:         Ivo Dužević

Evo zadnjih dvadeset godina živimo u demokraciji. Tako  nas uvjeravaju. Bili smo žrtve rata Srbije i njenih otvorenih i prikrivenih saveznika. Uspjeli smo se obranit i održat. Opstali smo. Rat je završio. Pa ipak, umjesto blagostanja, napretka i mira, Hrvatsko društvo i država se rastaču iz dana u dan, blijede i nestaju pred našim očima. Ponovo postaje suvremen Matošev stih “…Hrvatsku mi moju objesiše…”

Što se događa? Neki kažu, pa rat nije ni prestao, nastavio se drugim sredstvima. Kao da smo ponovo u 1918. I danas smo pred ulaskom u neke nove naddržave kao da nama Hrvatima nikad dosta diktature i ropstva. Zašto uvijek iznova toliko žrtava? “Politika, svemu je kriva politika”, reći će mnogi. Na političare se često žalimo, prigovaramo im ali zašto ih onda biramo? Biramo li ih uistinu ili nam ih netko određuje?

Ako se pred same izbore nametne tema “grijeha struktura” npr. ili se pak podigne optužnica protiv samo jedne stranke, nije li to netko već odredio pobjednika? I je li uistinu moguće da netko upravlja svime kao u kazalištu lutaka. Za političare često kažemo da su marionete koji rade samo za osobnu korist. A što je s nama, koliko mi od “naših” političara zahtjevamo borbu za opće dobro? Ili pak za našu potporu očekujemo isključivo osobnu korist? I jesmo li onda i mi sami trgovci i marionete? Marionetinih marioneta marionete? Je li to razlog za vapaj kardinala Puljića da ne budemo “izrodi i izdajice u svim strukturama”?

I je li to razlog za za našu neslobodu i poslovične “guske u magli”?

Naš uvodničar prof. Gloryan Grabner, donedavni Potpredsjednik gradskog Vijeća grada Makarske, proučavao je temu načela i željenog naspram mogućeg i ostvarivog u okvirima pravaškog pokreta. Naravno, ta je tema srž političkog djelovanja uopće. I sada pred ove izbore, aktualnija no ikad.

 

Pozivamo sve ljude dobre volje bez obzira na stranačku pripadnost, odnos prema nacionalnom ili svjetonazor, na otvoreni razgovor.

Također, molimo one koji bi bili voljni biti uvodničarem na nekoj od budućih govornicâ, da se jave voditelju tribinâ, dr. Ivi Duževiću E-poštom na ivo.duzevic@net.hr ili na tel. 611-827. One koji bi htjeli primati pozive, molimo da pošalju vlastite E-adrese.

Odgovori

Skip to content