Hrvatske vojne odore kreću u pohod na svijet

Opteko grupa udružila tvrtke iz tekstilno-odjevne i obućarske branše radi nadmetanja u poslovima izrade odora i obuće

Nedavna isporuka nekoliko tisuća pari čizama Ministarstvu obrane temeljem ugovora potpisanog na četiri godine, prvi je posao tvrtki združenih u gospodarsko-interesnoj grupaciji Opteko. Direktor Zdravko Pavelić ne skriva da je iznimno zadovoljan činjenicom što su Hrvatsku vojsku obuli Inkop, Borovo, Jelen i Viko. Prije angažmana u Opteko grupi Pavelić je radio u odjelu nabave Ministarstva obrane pa korijeni inicijative za povezivanjem tvrtki koje se bave proizvodnjom odjeće i obuće sežu još u razdoblje nekih bivših natječaja kada su interes za izradu odora i obuće za HV iskazivale tvrtke iz Koreje, Indije, Tajvana i sličnih destinacija. Ideja je realizirana tek lani u svibnju i u ovom kratkom razdoblju ostvaren je prvi zajednički projekt.


 Cilj kojemu teže stvaranje je prepoznatljivog i na svjetskoj razini konkurentnog asortimana u kojemu su kompleti odora i opreme za vojnike, policajce ali i ostale djelatnosti poput vatrogasaca, zaštitara do zaposlenika javnih poduzeća kao što su HŽ, HEP, Hrvatska pošta ili Hrvatske šume. Najviše vremena, otkriva, potrošili su na “model” kako postići da članice otklone međusobno (ne)povjerenje i zaborave razmirice nastale sukobljavanjem u nekim bivšim natječajima. Pavelić vjeruje da su te dječje bolesti uspješno preboljeli i da će mnogi budući zajednički projekti osigurati opstanak industrije koju je recesija itekako nagrizla. Na ovogodišnjem sajmu u Parizu ostvarili su prve konkretnije poteze, otvorili su razgovor s izaslanstvom jedne afričke države o izradi odora za njihovu interventnu policiju. Dobili su i više informativnih upita iz europskih te zemalja Bliskog i Dalekog Istoka. Kontaktiraju i pojedince koji su iz bivših nesvrstanih zemalja svojedobno dolazili studirati u Hrvatsku, a danas su u svojim sredinama ugledni pojedinci i državni dužnosnici. Raspolažu s popisom na kojemu je desetak imena no listu i dalje nadopunjavaju uglavnom, kaže, privatnim vezama. Računaju i na poslove po tzv. offset ugovorima. Razgovaraju o poslovnim aranžmanima i s tvrtkama koje rade u inozemstvu, Geofotom, Adriamarom i Končarom. U suradnji s tvrtkom Pleter usluge uskoro u Zagrebu otvaraju prvu prodavaonicu. Za početak će na policama biti gotovo svi proizvodi iz kompleta vojne odore.

Interesna grupa
Članstvo dragovoljno
 
Borovo Gumitrade iz Vukovara, 1. maj iz Laslova, Čateks iz Čakovca, Hemco iz Đakova, Inkop obuća iz Poznanovca te Kroko International i Šešir iz Zagreba i Šestan Busch iz Preloga u svibnju 2010. potpisuju ugovor o osnivanju gospodarsko interesnog udruženja pod imenom “Opteko Grupa”, a već u srpnju novoosnovanoj grupaciji pridružuju se još varaždinski Varteks i KAP-KO iz Zagreba. U međuvremenu se Kroko International predomislio i napustio skupinu no, uskoro će ih biti više, kaže Pavelić i dodaje da su u završnici razgovori s četiri buduće članice.

Nedorečen zakon

U manje od godinu i pol dana uočili su niz problema koji negativno utječu ne samo na provedbu koncepta koji zastupa Opteko grupa, Pavelić izdvaja dva vezana uz Zakon o javnoj nabavi. Na zakon se, upozorava, uglavnom gleda kao na otvoreni postupak bez obveze provjere (ne)sposobnosti tvrtki koje se natječu. Posao vrijedan 100 milijuna kuna ne bi smjela dobiti tvrtka s desetak zaposlenika i godišnjim prihodom od milijun-dva kuna, a to se u hrvatskim natječajima često događa. Drugi problem je neselektivna primjena članka 12 koji prednost u izboru izvođača daje tvrtkama sa 50 posto i više zaposlenih invalida. Događalo se, opominje, da takve tvrtke dobiju posao a onda ga po damping cijenama nude čak i članicama Opteko grupe.

Božica Babić/poslovni.hr

Odgovori

Skip to content