Uhićen Josip Boljkovac zbog komunističkih zločina

U Karlovcu je jutros uhićen Josip Boljkovac (89), potvrdio je Hini glasnogovornik hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Krunoslav Borovec. Protiv njega je bila provođena istraga da je počinio ratni zločin na karlovačkom području u poraću 2. svjetskog rata, a za sada nema službenih informacija za što je točno sumnjičen.

Županijska državna odvjetnica Gordana Križanić nedavno je potvrdila da su provedene ekshumacije u šumi Kozjača u Karlovcu vezane za likvidaciju zarobljenika logora Dubovac u Karlovcu. Prema informacijama iz predistražnog postupka, kao i iz javnih istupa Josipa Boljkovca, on se sumnjiči u vezi s tim likvidacijama.

Ravnatelj policije Oliver Grbić krajem kolovoza je potvrdio da se protiv Boljkovca provodi istraga. Sam Boljkovac tada je za središnji Dnevnik HTV-a izjavio je kako ne zna pojedinosti o logoru na karlovačkom području u kojima su stradavali ustaše i domobrani nakon Drugog svjetskog rata te ustvrdio kako se istragama protiv njega želi skrenuti pozornost s mnogo važnijih problema u Hrvatskoj. Nije se ni pitati moglo, nije bilo pametno, bila su to takva vremena, rekao je.

Prve informacije o istrazi protiv Josipa Boljkovca, Josipa Manolića i Rade Bulata u veljači je prvi objavio Večernji list. Svu trojicu se tereti i za osobne likvidacije, da su osobno sudjelovali u likvidacijama što zarobljenika, što civila, i ne samo likvidacijama, nego mučenjima, zlostavljanjima itd.

Bivši šef karlovačke Ozne Josip Boljkovac (89) bio je partizanski sudionik Drugog svjetskog rata i bivši šef karlovačke Ozne, a nakon osamostaljenja Hrvatske bio je prvi ministar unutarnjih poslova.

HINA

Odgovori

Skip to content