Otvorenje obnovljenog dvorca Eltz u Vukovaru

Otvorenje obnovljene spomeničke cjeline – kompleksa dvorca Eltz u Vukovaru za novi muzejsko-galerijski i multikulturalni centar- Gradski muzej Vukovar, dio je programa projekta ‘Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar – Vučedol’, koji se u organizaciji Ministarstva kulture podastire i najširoj javnosti u nedjelju 30. listopada 2011.


Uz otvorenje je pripremljena i izložba (fotografije i multimedija) o projektu ‘Istraživanje, obnova I revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol’ s naglaskom na program Projekta – Graditeljska baština Vukovara, kompleks Eltz. Izložbu su pripremili: Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Vukovaru Ministarstva kulture RH, Hrvatski restauratorski zavod i Gradski muzej Vukovar a likovno je oblikovala Nikolina Jelavić Mitrović, dizajnerica.

Interdisciplinarni projekt ‘Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol’ koji financiraju Vlada Republike Hrvatske i Razvojna banka Vijeća Europe  (2005-2012.), a koordinira Ministarstvo kulture, dijelom je nacionalne i  regionalne strategije zaštite pokretne i nepokretne kulturne baštine i njezine obnove. Na nacionalnoj razini danas je to jedan od najkompleksnijih programa u provedbi istraživanja i obnove te valorizacije nacionalne spomeničke baštine.

Na području Iloka, Vukovara i Vučedola (Vukovarsko-srijemska županija) Projektom su planirana, i većim dijelom i realizirana,  ulaganja u istraživanje, obnovu i revitalizaciju povijesne i kulturne baštine te ulaganja u znanstvene objekte (istraživački centar Vučedol), nove muzejske postave u dvorcima Odescalchi i Eltz u Iloku i Vukovaru i izgradnja novoga nacionalnog Muzeja Vučedolske kulture na arheološkom lokalitetu Vučedol, kao i u sadržaje namijenjene daljnjem stručnom usavršavanju. Na plodnom i kulturnom baštinom bogatom vukovarsko – srijemskom dunavskom stratumu satkan je i to doslovce kroz vjekove i dio čvrste civilizacijske podloge, a ispisane su i neke od najvažnijih stranica naše povijesti.

Odgovori

Skip to content