Bajić se umiješao u kampanju

 Čuđenje tajmingom ne skrivaju u HDZ-u, kao ni u diplomatskim krugovima u Zagrebu, jer može se pretpostaviti da se istraga protiv HDZ-a mogla pokrenuti i ranije s obzirom na količinu optužbi na račun njezinih bivših dužnosnika.

U tom bi slučaju pokretanje istrage bilo lišeno nedvojbenog predizbornog konteksta, a ovako je HDZ prisiljen ući u izbornu utrku s teškim utegom

 

Pokretanje istrage protiv vladajuće stranke presedan je u hrvatskoj političkoj i pravosudnoj praksi, a sličan primjer teško je naći i u drugim europskim zemljama, no mnogo toga što se posljednjih godina i mjeseci u Hrvatskoj događalo u borbi protiv korupcije i kriminala bilo je presedan. Do prije nekoliko godina korupcija u vrhovima vlasti bila je tabu-tema, da bi na kraju tadašnji premijer završio u istražnom zatvoru i u ovom se trenutku pripremao za svoj prvi izlazak pred sud.

Po svemu sudeći, a o tome bi informacije iz prve ruke najbolje mogao dati glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, prvi put pravosudne institucije provode istrage koruptivnih djela bez pritisaka političkih moćnika. Da nije tako, ne bi uoči početka izborne kampanje pod udar pravosuđa došla stranka na vlasti, nego bi njezini čelnici uprli sve snage da blokiraju istražne radnje protiv bilo kojeg istaknutijeg člana stranke, a kamoli one koje bi dovele do toga da se osumnjiči cijela stranka kao pravna osoba.

Paradoksalno je da su cijeli zakonski okvir koji je pravosuđu omogućio veću efikasnost pripremile HDZ-ove vlade, štoviše, novi Zakon o kaznenom postupku Saboru je predložila vlada Ive Sanadera, a na snagu je stupio upravo na dan njegove ostavke, 1. srpnja 2009. Uskok je očito prikupio dovoljno materijala da je odlučio protiv HDZ-a pokrenuti istragu, kao i protiv bivšega glavnog tajnika Ivana Jarnjaka i bivšega glasnogovornika Ratka Mačeka, o čijoj se umiješanosti u ilegalno financiranje HDZ-a u medijima pisalo mjesecima, pozivajući se na pouzdane izvore u Uskoku.

Međutim, ono što upada u oči je tempiranje početka istrage protiv njih i protiv HDZ-a dan prije nego će raspuštanjem Sabora biti ispunjeni svi preduvjeti za raspisivanje parlamentarnih izbora i službeni početak izborne kampanje. Bajić očito ima svoje razloge i argumente zašto je izabrao takav tajming, ali htio-ne htio time se izravno umiješao u tijek kampanje i u ishod izbora. Čuđenje tom činjenicom ne skrivaju u HDZ-u, kao ni u diplomatskim krugovima u Zagrebu, jer može se pretpostaviti da se istraga protiv HDZ-a mogla pokrenuti i ranije s obzirom na količinu optužbi na račun njezinih bivših dužnosnika. U tom bi slučaju pokretanje istrage bilo lišeno nedvojbenog predizbornog konteksta, a ovako je HDZ prisiljen ući u izbornu utrku s teškim utegom.

U isto vrijeme, nema nijedne istrage, a kamoli optužnice protiv nekog od oporbenih dužnosnika, iako se i njihova imena vežu uz pojedine afere. U Uskoku očito smatraju da za to nema dovoljno dokaza, ali teško je uvjerljivo objasniti da tu nema i političke računice. Rezultat je to da je jedina žrtva borbe protiv korupcije i kriminala HDZ, kojem se otvaranje prostora za djelovanje pravosudnih institucija vratilo poput bumeranga, ali u vladajućoj stranci stanje je do sredine 2009. po svemu sudeći bilo takvo da se to moralo dogoditi.

Marijan LIPOVAC/Vjesnik

Odgovori

Skip to content