Veliki ‘vodeni svijet’ krije kipuće oceane dvostuko dublje od onih na Zemlji

55 CANCRI E
Veličlina planeta isključuje mogućnost da je 55 Cancri E u cijelosti sastavljen od kamena pa znanstvenici ukazuju na mogućnost postojanja hlapljivih spojeva odnsno smjesa sa s niskom točkom vrelišta pronađenima na površini planeta. Oni bi trebali sadržavati vodu, dušik ugljični dioksid.

U dubokim prostranstvima svemira udljenim oko 40 svjetlosnih godina od Zemlje nalazi se najnovije otkriće znanstvenika, planet 55 Cancri E na kojem godina traje samo 18 sati, a sastoji se od 20 % vode. Planet, koji je dobio ime jer orbitira oko sunčane zvijezde 55 Cancri A, radijusa je dvostrukog većeg od Zemljinog, piše Daily Mail.

Do tog zaključka došao je tim znanstvenika predvođen Michaelom Gillonom a uz korištenje NASA-inih Spitzer teleskopa kao i kanadskih MOST teleskopa provjeravajući koliko količinu svjetlosti planet blokira od svoje matične zvijezde prilikom prolaska. Na taj način izmjerili su polumjer Zemlje, ali i ustanovili da je planet uglavnom sastavljen od kamenja.

Ipak, veličlina planeta isključuje mogućnost da je 55 Cancri E u cijelosti sastavljen od kamena pa znanstvenici ukazuju na mogućnost postojanja hlapljivih spojeva odnsono smjesa sa s niskom točkom vrelišta pronađenima na površini planeta. Oni bi trebali sadržavati vodu, dušik ugljični dioksid.

Postojanje takvih spojeva navelo je stručnjake da uzmu u obzir dva ishoda. Jedan ukazuje na atmosferu sastvaljenu od vodika i helija nešto poput atmosfere Jupitera i Saturna koja bi se, znanstvenici smatraju, najvjerojatnije raspršila u svemiru samo za nekoliko milijuna godina. Umjesto toga, skloniji su zaključiti da se rade o vodenom planetu čijih 20 posto površine prekriva voda što je ujedno i razlog velike mase planeta. Radi usporedbe, na vodu na Zemlji otpada samo 0.023 njene mase.

Međutim, zbog velike blizine planeta svojem suncu, voda bi se nalazila u stanju gdje se tekuće i plinovito međusobno sjedinjuju.

Zvijezda 55 Cancri A vidljiva je golim okom u zviježđu Raka. Planet 55 Cancri E otkriven je 2004.

Autor: P.R.| dnevno.hr
Photo: gnu |

Odgovori

Skip to content