PROSVJED ZBOG NAPADA NA PRAVNI SUVERENITET REPUBLIKE HRVATSKE

Poštovani Predsjedniče Hrvatskog sabora Republike Hrvatske, poštovani saborski zastupnici!
Posljednje vrijeme svjedoci smo sve agresivnijeg napada na hrvatski suverenitet, a napose na njezin pravni suverenitet, zbog čega mi potpisnici iskazujemo svoj odlučan prosvjed i zabrinutost za budućnost Hrvatske.
Napadima na hrvatski pravni suverenitet želi se poništiti i pogaziti Odluka Sabora Republike Hrvatske o raskidu državno-pravne sveze s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ i  Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, donesenih 8. listopada 1991. Takvu Hrvatsku nekoliko mjeseci kasnije jedinstveno su priznale i sve članice EU i čitav svijet.
Odlukom Hrvatskog sabora jasno je utvrđeno da Jugoslavija kao državna zajednica više ne postoji. Republika Hrvatska odrekla je njome legitimitet i legalitet svim tijelima dotadašnje federacije – SFRJ i odlučila ne priznati valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje, nastupa u ime bivše federacije – SFRJ.   

Republika Srbija prosljeđivanjem Republici Hrvatskoj optužnica protiv hrvatskih građana koje su proizvela tijela bivše SFRJ, agresorske JNA, pokazuje želju da bude sljednica bivše federacije kojoj je Hrvatska prije 20 godina odrekla svaki legitimitet te da želi izjednačiti krivnju agresora i žrtve. Time se također na svojevrstan način pokazuje da se agresija na Hrvatsku nastavlja drugim sredstvima, pravnim sredstvima.
Njihovo slanje optužnica je gotovo istovjetno kao da je poratna Njemačka ili Italija poslala optužnice za ratne događaje, primjerice Poljskoj, Francuskoj, Češkoj i  Slovačkoj, Grčkoj, Albaniji i Hrvatskoj i t.d., poratnim vlastima tih država.

Djeluje pomalo zbunjuće što EU, kad je riječ o tim pravnim stvarima traži pojašnjene od Hrvatske, kao da ne zna tko je bio agresor na Hrvatsku, kao i komentar državnog odvjetnika Republike Hrvatske koji se upleće u opravdanost donošenja zakona, što nije primjereno ni  demokratskim državama ni državi u kojoj je provedena razdioba vlasti. 
Možda nam, jednostavno, na taj način iz EU pokazuju da na Hrvatsku gledaju kao na koloniju, otvoreno nam poručujući da ne računamo sa suverenitetom u EU. Postavlja se pitanje je li Srbija “sama” donijela tu odluku. Sjetimo se da je srbijanski predsjednik Tadić tražio da se hrvatski generali osude bez dokazane krivnje, a s istovjetnim argumentima na koje se sada pozivaju iz EU, i odluka Haaškoga suda bila je upravo takva. Je li i takav zahtjev on “sam” donio, ili mu je bio sugeriran baš iz EU?

Pozivamo zastupnike Hrvatskog sabora da odlučno stanu u obranu hrvatskog suvereniteta, a napose pravnoga, jer će se građani i po tome opredjeljivati na sljedećim izborima. Istodobno, najodlučnije prosvjedujemo protiv postupanja Republike Srbije koja je na Pilatovski način prosljedila fantomskih optužnica hrvatskim pravosudnim vlastima protiv hrvatskih građana. To samo svjedoči da još nije izvukla zaključke iz agresivnog rata koji je JNA i Miloševićeva Srbija vodila protiv Republike Hrvatske, prouzročivši najveće žrtve i materijalne štete u Europi nakon Drugoga svjetskog rata, te da nije odustala od projekta Velike Srbije.
Zar tim svojim činom Srbija zapravo nije preuzela izravnu odgovornost za zločine i razaranja što ih je JNA učinila u Hrvatskoj?

–    Zbog toga Srbiji treba u najkraćem mogućem vremenu dostaviti račun za ratne štete počinjene u Hrvatskoj od strane JNA i Miloševićeve Srbije i njihovih paravojnih snaga.
Iz dosadasnjih slučajeva jasno je da su optužnice (mnoge, ako ne sve) sastavljene na temelju priznanja iznuđenih od hrvatskih zatočenika u srpskim koncentracijskim logorima pa Srbiji treba postaviti sljedeće zahtjeve/pitanja:
–    Kako je moguće da uopće razmišljaju o optužnicama koje sadrže bilo kakav dokaz koji je prikupljen na nezakoniti način, tj. iznuđen u srbijanskim koncentracijskim logorima? Kako nakon tragičnih iskustava Drugoga svjetskog rata, Auschwitza, Dahau …., EU tako olako prolazi preko toga?
–    Tražimo procesurianje svih odgovornih za odvođenje, držanje, mučenje hrvatskih građana u srbijanskim koncentracijskim logorima u Srbiji. (Procjena je da je u tim logorima ubijeno ili nestalo oko 300 ljudi).
–    Tražimo međunarodnu potporu da se stopiraju sve optužnice (ne samo Srbije nego i iz BiH) koje polaze od dokaza koji su iznuđeni, odnosno prikupljeni na nezakonit način.
Sve ove naše nevolje proizilaze iz činjenice da se u Hrvatskoj prihvatilo izjednačavanje agresije i obrane. Počelo se pričama o navodnom građanskom ratu, a provedeno je preko izjednačavanja ratnog zločina, koji čine agresori, te zločina u ratu koji se može dogoditi u obrani kao prekoračenje nužne obrane. To je u suprotnosti s međunarodnim pravom!
– Tražimo vladavinu prava, hrvatsku pravnu suverenost, umjesto dogovora na “visokom nivou”, radi političkih poena i uspostave puzajuće “pravne jugosfere”.
– Pozivamo zastupnike da na saborskoj sjednici 14. listopada, u petak, odgovorno štite suverenost Republike Hrvatske i dostojanstvo narodnih zastupnika Hrvatskoga sabora.
U Zagrebu, 8. listopada 2011.

akademik Dubravko Jelčić
akademik Josip Pečarić  
akademik Nenad Trinajstić

Odgovori

Skip to content